Paylaşmak Güzeldir..

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 80. yıldönümünde Eskişehir’de anma programı düzenlendi. Törene Kırım Türkleri Derneği Manavgat Şubesi de katıldı. Ulus Meydanı’nda Büyük Anma Yürüyüşü ile başlayan programda Tarak damgalı gök bayrak, Ukrayna bayrağı ve Türk bayrakları ile yürüyüşe katılan vatandaşlar “Vatanım Kırım” türküsünü söyledi.

7’den 70’e bütün Kırım Tatarları, Kortej yürüyüşünde elinde pankartlarla yol aldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen Kırım Tatarlarının yanı sıra yurt dışından da çok sayıda diaspora temsilcisi programda yerini aldı.

Pankartlarda ve dövizlerde “Kırımlı Siyasi Tutsaklara Özgürlük”, “İşgale Hayır”, “Her Şey Kırım İçin”, “Sürgün, Soykırım, Savaş Devam Ediyor”, “Kırım Tatar Halkı Teslim Olmayacak”, “İşgalci Rusya, Kırım’dan ve Ukrayna’dan Defol” ifadeleri yer alırken, Ulus meydanında başlayan yürüyüşe Kırım Tatar şarkıları söylenerek devam edildi.

Kortej yürüyüşüne Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili ve Ukrayna-Türkiye Parlamentolar arası İlişkiler Grubu Başkanı Ahtem Çiygöz, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı oluşumların temsilcileri ve Kırım Tatar diaspoarası temsilcileri katıldı. Kırım Türkleri Manavgat Şubesi adına Başkan Diğdem Başak Başkır Çalışkan da törende yerini aldı.

Çalışkan, “Kırım Tatar halkının eli kanlı Sovyet lideri Josef Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te vatan topraklarından sürgüne gönderilmesinin acı tarihi hafızalardan silinmiyor. Yıllarca vatan dönüş mücadelesi veren Kırım Tatarları 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen vatan topraklarından uzakta yaşamaya devam ediyor.” dedi.

Büşra Deveci / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours