Yangın geçiren 3 asırlık Sinan Değirmeni avlusundaki 86 ambar korunmaya alınmayı bekliyor

Paylaşmak Güzeldir..

Antalya’nın merkez Konyaaltı ilçesi Doyran Mahallesinde bulunan yaklaşık üç asırlık tarihi Sinan Değirmeni kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklanarak yakıldı. 

Kundaklamada yaz aylarında bölgeye gelen turistlere yöresel damak lezzeti sunan Sinan Değirmeni Restoranı ile tarihi üç asırlık Sinan Değirmeni yukarıdan akan su ile taşları döndüren kısımlardaki tahtalar ile değirmeni için yanarak kül oldu.

Yanan 3 asırlık Sinan Değirmeni çevresinde 86 adet ahşap tarihi tahıl ambarı bulunuyor.

Turist rehberi İlkay Özen, Doyran Mahallesinde bulunan 3 asırlık Sinan Değirmeninin Bölgede Geyikbayırı, Doyran, Saklıkent ve Çağlarca Mahallesi’ne trekking, Nordic Walking , bisiklet ile Alman , Rus ve Avrupalı turistlerin yoğun kaya tırmanışı yaptığı alan içinde aldığını söyledi. Rehber İlkay Özen,” Sinan Değirmeni etrafında bulunan 85, 3 asırlık ahşap tahıl ambarlarının yanmaması çok büyük şans, Tahıl ambarlarının özelliği 3 asır önce yapılırken yöredeki ağaçların yapılması.  Ağaç reçinelerinin özel kokusu ambar içinde bulunan başta buğday olmak üzere diğer tahılların ne kadar kalırsa kalması halinde böceklenme olmaması. Yetkiler, olası başka bir yangın için  acil 86 tahıl ambarının korunması için özel önlem almalı. Günümüze kadar ulaşabilen 86 tahıl ambarı, tarım kültürü ve sivil mimarinin de önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Çivi kullanılmadan, tahtaların birbirine geçirilmesiyle inşa edilen tahıl ambarlarının sedir ağacından yapılmasının amacı ise reçinesinin kokusu nedeniyle böceklenmesinin engellenmesini oluşturuyor.” dedi.

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours