Cumhuriyetin 100 yılında 107 yaşında bir Çınar

Paylaşmak Güzeldir..

16 yaşında Atatürk’ü gören Ünzile Mermi nine Cumhuriyetin100’ncü yılında 107 yaşında.

29 Ekim’de  Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in 100’ncü yılı. Mersin’in Silifke ilçesi Dervişli Sokak Atik Mahallesinde yaşayan Ünzile Merhi nine 107 yaşında ve 16 yaşında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin 10’ncı yıl kutlamaları için eşi Latife Hanımla birlikte geldiğinde  Silifke Meydanında görmüş bir isim. 

 Ünzile Mermi ninenin oğlu Mustafa Mermi, annesinin 106 yaşında olduğunu sağlık durumunun da yemesinde içmesinde hiçbir sorun olmamasına karşı kulaklarındaki işitme kaybının  her geçen gün ileri seviyeye ulaştığını söylüyor. Oğul Mustafa Mermi ” Annemin kulakları az işittiği için yanında yüksek sesle konuşarak kendisinin bir ihtiyacının olup olmadığını soruyorum. Allah’a çok şükür kulağının az duyması ve ayaklarında romatizmal ağrılardan başka bir şikayeti yok. Annem evde çoğunlukla gününü ibadet ederek geçirir. Birde her Cuma günü mahallenin çocuklarına bize   şeker, çikolata ve bisküvi dağıtılır Annemin cuma günleri mahalle çocuklarına çikolata, şeker ve bisküvi dağıtma alışkanlığı benim bildiği 60 yıldır aralıksız sürüyor. Annem , Corona öncesine kadar evden çıkıp mahallede dolaşırdım, korunma tedbirleri kapsamında   sürekli evde kalınca romatizmal ağrılarından evden eskisi kadar evden çıkamaz oldu.  Annem çok çalışkan bir kadın gençlik yıllarında Orta Toroslarda keçi güttüğü için güne her zaman erken başlayan biri. Anne güne saat 05.00’de başlar. Akşam erken yatar annem akşam 21.00’de erkenden yatar.Annemin sofrasında hakiki keçi peyniri, yumurta, ceviz , zeytin , hakiki kovan balı, tereyağı,süt ve koyun yoğurdu ve bahçesinden topladığı limonu vardır. Annem her zaman her öğünde tek çeşit yemek yer. Akşamları da  kendi yetiştirdiği kabak, taze fasulye, patates yer.  Yarın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin 100’ncü yılı. Annem yarın yürümede bir sıkıntısı olmazsa 29 Ekim  Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine götüreceğim. ‘ dedi.
107 yaşındaki Ünzile Mermi nine bugüne kadar 1. Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 12’nci Cumhurbaşkanı Olmak üzere tüm Cumhurbaşkanlarını görmüş Cumhuriyet kadını 

 Mersin’in Silifke ilçesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sağlığında 4 defa ağırlayan ve misafir eden ilçe ünvanına sahip. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkede kalkınmada tarımda rol model olması için Tekir çiftliğini kurmuş bulunuyor.

Haber / Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours