Refik Hoca ‘Sanatta 45. Yıl Yağlıboya Resim Sergisi’ düzenledi

Paylaşmak Güzeldir..

Manavgat’ın ilk resim öğretmeni, yazar ve eğitimci Ahmet Refik İnci, Novamall Alışveriş Merkezi’nde ‘Sanatta 45. Yıl Yağlı Boya Resim Sergisi’ düzenledi, yazdığı kitapları imzaladı.

Alışveriş için AVM’de bulunan yerli-yabancı misafirler de sergiye yoğun ilgi göstererek resimleri tek tek incelediler ve basılı kitaplarından alarak kendileri için özel olarak imzalattılar. Konuklar ayrıca Refik Hoca’nın anı defterine duygularını yazarak desteklerini ilettiler. İnci ise, hem kitaplarını imzaladı hem de resimleriyle ilgili davetlilere bilgiler verdi.

Ahmet Refik İnci’nin düzenlediği sanat etkinliğinde açılış kurdelesini Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Başkanı Mücahit Tatar, Novamall AVM Müdürü Dr. M. Arif Tuncer, Turgay Akar,  Alanya Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı A. İsmail Yıldız ve Yardımcısı İncekum Kültür Derneği Başkanı Ahmet Olgun ve davetliler birlikte kestiler.

Novamall AVM Müdürü Dr. M. Arif Tuncer’e Ahmet Refik İnci tarafından desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi. 60 adet yağlı boya tablonun yer aldığı Resim Sergisi 3 gün boyunca açık kaldı.

Refik Hoca, protokele sitem etti

Ünlü ressamlardan Fikret Otyam ile ilgili bir anısını anlatarak ve konuşmasına sitem ederek başlayan Ahmet Refik İnci; “Bir gün Antalya’da bir galeride düzenlenen resim sergisine girdiğimde Fikret Otyam’ın esip gürlediğine şahit oldum. Otyam; ’Neredesiniz? O kadar davetiye dağıttılar nerede bu millet” diye haykırıyordu. Refik İnci de bu yaşında giderek teker teker bizzat davetiye dağıttı. Olması gerekenler, Ey sivil toplum kuruluşları, böyle bir resim sergisi Manavgat’ta 15 yıldan bu yana yapılmadı. Ben tam 45 yıldır eğitim camiasında ve resim sanatı içerisindeyim. Burada toplanan ve bu etkinliğe katılan herkese teşekkür ediyorum. İlk kitabımı 1998 yılında yazmaya başladığım zaman ‘başaramazsın, yazamazsın’ dediler. Manavgat’ta kitap yazan ilk kişi olan Orhan Tunçdemir’den sonra kitap yazan ikinci kişi ben oldum. İlk kitabımdan yargılandım beraat ettim ve ayni kitap nedeniyle dönemin Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu’ndan takdirname aldım ve ardından altı kitap daha yazdım. Ayrıca Manavgat’ın ilk resim öğretmeni benim. Bundan 46 yıl önce arkadaşlarım eğitim enstitülerinin çeşitli bölümlerini tercih ederken ben resim öğretmeni olmaya karar verdim. Tüm yazdığım kitaplarda Manavgat’ın kültürünü işledim. Takdir etmesi gerekenler ne yazık ki burada yoklar, onlara yazıklar olsun diyorum. Bazı sivil toplum örgütlerinin başkanlarına kitaplarımı hediye etmek için götürdüğümde bana; ‘Ya Hocam, niye yazıyorsunuz ki; kim okuyor ki?’ diyenler oldu. Böyle bir şey olabilir mi? Ben yazdığım kitaplar, resimlerim ve verdiğim hizmetlerle Manavgat’ta binlerce kişiye ulaştım. Bugün 60 adet yağlı boya tablom ve yazdığım 7 adet kitabım ile buradayım. Uzun zamandır resimlerimi sosyal medyada zaten paylaşıyordum ancak özellikle öğrencilerim ve gerçek sanatsever dostlarım tüm resimlerimi mutlaka bir sergide canlı olarak birarada görmek istediklerini ifade edince ben de kayıtsız kalamadım. Ayrıca 15 yıldır Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nde (MASİAD) Yönetim Kurulu Danışmanlığı görevinde bulunuyorum. Sanata ve Manavgat’a gönül vererek burada bulunan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca dünya olarak zor günler yaşadığımız bugünlerde Filistin’de ve Doğu Türkistan’da halka zulmedenlere lanet olsun.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Tatar, Refik Hoca’nın elini öperek konuştu

Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Tatar, duygularını dile getirmek üzere kürsüye davet edilirken konuşmasına başlamadan önce Refik Hoca’nın elini öptü. Başkan Tatar, toplumları oluşturan bireyler arasında çok önemli bazı değerlerin olduğunu ve yaşadığı bölgede dürüstlükleriyle ve çalışkanlıklarıyla örnek alınacak kişi olarak anıldıklarını ifade ederek; “Bıraktıkları hatıralar, tavsiyeler ve eserler nesiller boyu takip edilecek rehber olurlar. Değerli Öğretmenimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Refik İnci Hocamız, yaşamının her aşamasında ortaya koyduklarıyla bu tanımlama ile bütünleşmiş gerçek bir üstattır. Kendisi çalışmalarında bireysellikten ziyade, topluma faydalı alanlarda emek harcamış, tüm bunların yanı sıra kuşaklararası bağın oluşmasına, birbirini daha iyi anlayabilmesine, geçmişin emeklerinin bugüne ve yarına taşınabilmesine mahal vermek adına sağlam temelli bir köprü olabilmiştir. Sayın Hocamızın kitaplarını okudum ancak özellikle ‘Pıtırak’ isimli kitabı beni çok etkiledi. Bize büyüklerimizin anlattığı Manavgat’ı mükemmel bir şekilde tasvir etmiş ki, bu şehre bakış açımızı, sevdamızı ve bu şehrin, ülkemizin ve Cumhuriyet’imizin bugünlere gelmesinde büyük emek harcayan atalarımızın emeklerini ve yaşadıkları sıkıntıları çok güzel anlatmış. Bana tarihimizi, atalarımızı, ülkemizi ve bölgemizi tekrar hatırlatan ve misliyle sevmemi sağladığı için kendisine gerek bu eserleri gerekse diğer birçok çalışmaları münasebetiyle minnet ve şükranlarımızı ne kadar sunsak azdır. Tanımaktan dolayı gurur duyacağı dostlarına, abilerine haiz olmak şerefi her kula nasip olmaz. Şahsım adına şükrediyorum ki; değerli hocamı tanıdım ve dava arkadaşlığı şerefine nail oldum.” diyerek kendisine her iki cihanda saadet ve çalışmalarında başarılar diledi..

Ahmet Refik İnci Kimdir?

1957 yılında Manavgat Sarılar köyünde doğan Ahmet Refik İnci; İlkokulu Sarılar Köyü İlkokulu’nda, Ortaöğrenimini Manavgat Merkez Ortaokulu ve Manavgat Lisesi’nde tamamladı. Yüksek Öğrenimini ise İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümünü okuyarak tamamladı. Manavgat Merkez Ortaokulu, Ali İhsan Barut İlköğretim Okulu ve Manavgat Lisesi’nde Resim Öğretmenliği yaptı. Manavgat Oymapınar Ortaokulu, Manavgat Merkez Ortaokulu, Manavgat Çağlayan İlköğretim Okulu, Özel Başarı Bilim Anadolu Lisesi, Özel Manavgat Sınav Ortaokulu, Özel Manavgat Birey Anadolu Lisesi, Özel Manavgat Boğaziçi Anadolu Lisesi ve Akseki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Köyüm Sarılar, Manavgatlı Sözlüğü, Refik Hoca ile Yazı Çizi, Pıtırak, Damlada Vuslat, Unutulmuş Çocuk Oyunları ve İşte Bu Benim Manavgat’ım isimli yedi tane basılı kitabı var. Yurtiçinde ve yurtdışında; Suudi Arabistan, İsrail, Almanya, Hollanda ve Belçika’da birçok yağlıboya resimleri bulunmaktadır. Ayrıca resim sergileri de düzenlemektedir. Çeşitli belediyelere Sanat ve Proje Danışmanlığı yapmaktadır. Amblem ve Marka çalışmaları ile Hat Sanatı üzerine araştırma ve çalışmalar vardır. Çeşitli dergi ve gazetelerde grafik çalışmaları yapmakta ve köşe yazısı yazmaktadır. Eğitim yazarlığından dolayı Takdirname ve Teşekkürleri vardır. Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Yönetim Kurulu Danışmanlığı yapmaktadır. 26 yıllık öğretmenli ve idarecilik hayatından sonra 2006 yılı Ağustos ayında emekliye ayrılıp özel okullarda çalıştı. Orta derecede Almanca bilmekte olan İnci; evli, ikisi erkek birisi kız olmak üzere üç çocuk babasıdır.

(Büşra Deveci)

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours