Paylaşmak Güzeldir..

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) kurucusu ve genel başkanı Eğitimci/Yazar İsmail Akgün geçtiğimiz hafta ilçemizi ziyaret etti.

Meyad Antalya il temsilcisi eğitimci Çağlayan İlköğretim okulu müdürü Ahmet İyiol, Antalya İl yönetim kurulu üyesi Bora Ayanoğlu,Emekli polis Hacı Polat,İş insanı turizmci Ali Çelik,Vergi dairesi emekli memur Cevdet Kantemur,Mali Müşavir Gülseren Ünal ve İş inansı Vedat Asilhan  ile birlikte kahvaltıda bir araya gelen İsmail Akgün Mobbing sisteminin önemine değinerek bu konuda vatandaşların bilgilenmesi anlamında yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) Genel Başkanı İsmail Akgün, dernek bünyesinde yaptıkları çalışmalar sonucu, Türkiye’de yüzde 40’ın üzerinde çalışanın mobbinge maruz kaldığını tespit ettiklerini, Mobbing neticesinde çalışma hayatında huzurun kalmadığına dikkati çekerek, bunun sonucunda sadece kişinin etkilenmediğini belirtti.

Çalışmaların, mobbingin insan sağlığını ve psikolojisini bozduğunu, bu durumun eve de yansıdığını gösterdiğini dile getiren Akgün, “Mobbing mağduru birey, ailedeki görevini yerine getiremez duruma geliyor. Bu da kimi zaman boşanmalara, aile mutsuzluklarına kimi zaman da cinnet veya cinayetlere kadar ne yazık ki gidebiliyor. Dolayısıyla bunun önlenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Akgün, Türkiye’nin çok güçlü olmasını istediklerine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Çok güçlü olmanın yolları var. Onlardan biri, insan mutluluğudur. Bir de, kadim medeniyetimizde olan meşveret kültürü var. Şu anda modern adıyla yönetişim diye bilinen kavramın Türkiye’de hakim olmasını istiyoruz. Yönetişimle ülkemizin birçok sorununun daha iyi çözülebileceğine, çalışanın kendini güvende hissedip iş yerlerinde huzurlu olacağına dolayısıyla insana yaraşır bir iş ortamıyla da kalitenin artacağına inanıyoruz. Bununla birlikte çalışma hayatı daha iyi işleyecek ve ekonomiye de olumlu katkı olacak.”

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) Genel Başkanı İsmail Akgün,   “Mobbing” terimi İngilizce “to mob” fiilinden türetilmiştir ve “düzensiz, kaba kalabalık, suçlu güruhu” anlamına gelmektedir. Türkçe ’de “yıldırma, bezdirme, psikolojik taciz” olarak tanımlanır. 
Mobbing terimi ilk kez, Alman bir etolog olan Lorenz tarafından, hayvan grup davranışlarını tanımlamak için kullanılmıştır.  Stockholm Üniversitesi’nde profesör olan Leymann, iş yerlerindeki benzer davranışları nitelemek için aynı terimi kullandığında terim günümüzde anladığımız ve dile getirdiğimiz anlamına kavuşmuştur. Leymann, ilk kez 1984’te İsveç’te “İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık” konulu bir raporla kavramı meşrulaştırmış; 1993’te İsveç’te çıkarılan “İşyerinde Kişilerin Mağdur Edilmesi” adlı kanunla da kavram ilk kez yasal nitelik kazanmıştır.
Mobbing; işyerinde meydana gelen, bir ya da birkaç çalışanın başka bir ya da birkaç çalışana uyguladığı düşmanca tutum ve davranışlardır. Burada amaç, hedefteki mağdurun çaresiz hale getirilip, işyeriyle bağının kesilmesini sağlamaktır. Burada esas dikkat edilmesi gereken konu, davranışların tekrarlanır ve devamlılık gösterir nitelikler taşımasıdır. 
Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) Genel Başkanı İsmail Akgün, derneğin kuruluşundan bu yana ülke genelinde çok büyük işlere ima atmakla birlikte Mobbing sistemin anlattıklarını, anlatmaya devam ettiklerini ve işlerin takipçisi olduklarını dile getirdi.

Genel Başkan İsmail Akgün sözlerini şöyle tamamladı;

“Öncelikle bir sorun varsa bataklığı kurutmadan pansuman tedavinin asla çözüm olmayacağı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Biz çözüm için ulusal ve uluslararası düzenlemeler aramakla birlikte aslında ULUSAL ÇÖZÜM yolarını ısrarla ve önemle savunuyoruz. Çünkü Batı, çözümü kendi değerleri üzerine kurmaktadır. Bu değerler bizim değerlerimizle çoğu kez uyuşmamaktadır. Ayrıca Batı, kendisi için insan haklarını önemsemektedir. Söz konusu başkası olunca umursamaz bir tutum sergilemekte ve hatta bazen haklı bile görebilmektedir. Bu nedenle çözüm önerilerimizi şu şekilde arz etmek isterim;
1-Yapısal Düzenlemeler
Her türlü atama, liyakat ve ehliyet esas alınarak adalet ilkesi ile yapılmalıdır.
İş tanımları açık ve net olmalıdır.
Kamu ve özel sektörde yükselme kriterleri net, objektif ve adil olmalıdır.
Yöneticiler, uzmanlıklarının yanı sıra “insan yönetimi” konusunda özel ve kapsamlı eğitimden geçirilmeli, yönetim anlayışı yerine “Yönetişim” anlayışını benimsemelidir.
Yöneticiler, teftiş ve denetimin yanı sıra bağımsız denetim kurumlarınca denetime tabi tutulmalıdırlar (Ombudsmanlık Kurumu, Türkiye Eşitlik ve İnsan Hakları Kurumu gibi).
2-Eğitim ve Rehabilitasyon
İşe girişte ve her beş yılda bir, oryantasyon eğitimleri kapsamında «Mobbing» eğitimleri zorunlu olmalıdır.
Mobbing mağdurları ve ailelerine rehabilitasyon desteği sağlanmalıdır.
3-Şikâyet Mekanizması
Tarafsızlık ilkesi gereğince şikâyetler, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunca, işin uzmanları tarafından objektif, adil ve hızlı incelenerek sonuçlandırılmalıdır. 
4-Ödüllendirme
Mobbing şikâyeti gelmeyen kurum yöneticisine ödül verilerek, MOBBİNGSİZ KURUM bayrağı vb. sistem ile olayın önemi vurgulanmalıdır.
5-Yasal Düzenlemeler
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 Sayılı İş Kanunu’nda caydırıcı düzenlemeler yapılmalıdır.
Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılacak düzenleme ile “mobbing suçları” için hapis cezası öngörülmelidir.
MOBBİNG Yasası çıkarılmalıdır.
6-Sivil Toplum Kuruluşları
Kamu ve özel sektör, sorunun çözümüne yönelik MEYAD gibi “Bilimsel ve Teknik” kuruluşlarla (STK) etkin işbirliği yapılmalıdır”

İsmail Akgün kimdir? 

1970 Adıyaman doğumludur. İlkokulu köyünde okuduktan sonra devlet parasız yatılı okulu sınavını kazanarak Ankara Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Lisesi’nde ortaokul ve lise öğrenimini yapmış, ardından sınıf öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği bölümünü tamamladıktan sonra yurdun değişik yerlerinde öğretmen olarak görev yapmıştır.

 Bu sırada “uzman öğretmen” ve “bilgisayar formatör öğretmen” unvanlarını da almıştır. Bu süre içerisinde 15 yıl öğretmenlik, 4 yıl kadar sosyal hizmetler il müdürü olarak görev yapmıştır. Halen ÇSGB’de uzman olarak görev yapmakta ve “İşletme Yönetim ve Organizasyon” alanında yüksek lisans yapmıştır. Bu sırada mobbing üzerine önemli çalışmalar yaparak “mobbing uzmanı” olmuş, çalışmalarına devam etmektedir. 

Büşra Deveci / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours