Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal; “Ormanları Yörükler ve kıl keçileri koruyor”

Paylaşmak Güzeldir..

Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, ormanların korunmasının kıl keçisi varlığını korumaktan ve yaygınlaştırmaktan geçtiğini söyledi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal Toroslarda Yörük ve Türkmen göçebe kültürünün olmazsa olmazı olan kış keçisi yetiştiriciliğe 2007 yılında dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun kıl keçilerinin ormanlık alanlara zarar verdiği gerekçesiyle ve ” Bu Kurban Bayramı’nda kıl keçisi keserseniz iki kurban sevabı kazanırsınız” gibi absürt söylemlerle bir yıl içinde 6 milyonun üzerinde kıl keçisi kurbanı sonrası Yörüklerin kırsalda şehre inmesine neden olduğunun altını çizdi.

Bilimsel çalışmalar ve en son Manavgat yangınında da gördük ki ormanlık alanların korunması ve çalılık ve çam ağaçlarının alanların tımarı ve ıslahının yapan canlının Yörük ve Türkmen hayatinda vazgeçilmezi olan kıl keçileri olduğunun görüldüğünü belirten Başkan Av. Ümit Uysal, günümüzde de eko turizm alanları ve bal ormanlarının korumasını yapanın kıl keçisi olduğunu kaydetti.

ORMANLAR VE EKOTURİZM ALANLARIN KORUNMASI KIL KEÇİSİ VARLIĞINA BAĞLI!

Kendisinin de Antalyalı Yörük ve Türkmen çocuğu olduğunu dile getiren Başkan Ümit Uysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Toroslarda varlığını sürdüren göçebelik kültürünün yaşanması ve ve turizme kazandırılmasına yönelik bugüne kadar elle tutulur ve göz ile görülür. Bir projesi ve çalışması yok. Toroslardaki kıl keçisi varlığının kıl keçisi kesimi karşılığı İsviçre’ye özgü Saanen Keçisi vereceğiz karşılığında bir yılda 6 milyonun üzerinde kıl keçisi kesimi  Toroslardaki çok canlı göçebe Yörük Türkmen kültürü kırsaldan şehre göçü hızlandırdı. Halen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından halen çok canlı bir Yörük kültürü zenginliği Mersin’in Anamur, Gülnar, Silifke ve Mut ilçelerinde Sarıkeçili Yörüklerinin göçebe kültürünü yaşıyor. Bu canlı göçebe kültürü Bakanlık tarafından akademik çalışma ile kayıt altına alınmalı. Sarıkeçili  Yörüklerinin çok canlı göçebelik konar göçerlik ve yaylak, otlakları ve yaylaları korunmalı ve gelecek kuşaklara taşınmalı.” diye konuştu.

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours