Maidler yatak süsleyerek bahşiş almak için Çiçek yetiştiriyor

Paylaşmak Güzeldir..

 Türkiye turizminin başkenti Antalya’da otellerde kat ve oda görevlisi olarak çalışan maid (temizlikçi) turistlerden bahşiş almak için misafirin yatağını süslemeden çiçekçiden çiçek alıyor. Evinin balkonu ve bahçesinde çiçek yetiştiriyor. Alman, Hollanda, İngiliz, Avusturya, Macar, Fransız, ve İskandinav ülke ve İsviçreli turistler başta evlilik yıl dönümleri, doğum günleri ve özel günlerde yataklarının çiçekle süslenmesini seviyor. 

                  Manavgat Turizm Çalışanları Platformu Başkanı Şebnem Türkmen, otellerde kat görevlisi maid kadınların başta Alman ve Avrupalı turistlerden bahşiş alması nın younun kat ve oda temizliği yanı sıra kaldığı odanın yatağını süslemekten geçtiğini söyledi. Şebnem Türker, ” Antalya Bölgesinde  kat çalışanları,  garsonlar, meydancılar, aşçı ve aşçı yardımcıları, resepsiyon, bellboy ve pasta bölümü personeli, otel yemekhanesi aşçı, garson ve kaptanlar ile plajlardaki can kurtaran ve meydancı şezlong düzenlemecileri yaptıkları hizmet karşılığında turistlerin verdiği bahşişle aldıkları maaşlarına ek katkı sağlarlar. Otellerde En fazla bahsi iş veren tek millet: Oda Almanlar. Yaz döneminde Alman ve Avrupalı gençler geldiği için fazla bahşiş vermiyorlar.   Sonbahar ve kış döneminde gelen orta yaş ve yaşlı Alman grubu bahşiş veren misafirler.   Almanlardan sonra en fazla bahşiş veren millet İsviçreliler ile İskandinavyalı turistler  ve üçüncü sırada ise İngilizler. Hiç bahsiş vermeyen milletler ise birinci sırada yerli müşteri, ikinci sırada İranlılar ile Arap ülke vatandaşları ile Pakistanlı, Hindistanlı, Bangladeşli turistler, Alman ve Avrupalı turistler bahşişi Euro olarak verirler. Ruslar ise bir dolar yada en fazla 5 dolar verirler. Alman turistler genelde bahşişi oda temizliği yapan maidlere yatağın üstüne bırakır yada temizlik yaparsa görürse misafir oda temizliği yapan oda görevlisinin onur ve gururunu incitmek için  eline tutuşturur. Yaşlı Almanlar özel günlerinde yataklarının süslenmesi çok seviyor. Biz kat görevlileride misafirin yatağını süsleyerek hem memnun ve mutlu olması kalması ive bahşiş alabilmek için yatağını çiçeklerle süslüyoruz. Yatak süslemede çiçek bulamadığımızda çiçekçiden çiçek alıyoruz. Müstakil evi olanlar bahçelerinde çiçek yetiştiriyor. Kirada olanlar ise evlerinin balkonunda saksılarda yetiştiriyor. 20 yıldır turizm sektöründe çalışıyorum. Turizm çalışanlarında başta maidler olmak üzere Türk Lirasının değer kaybetmesi nedeni ile Euro olarak bahşiş alman bu kadar hiç anlamlı ve değerli olmamıştı.’ diye konuştu.  

 Antalya’ya 2023 yılı turizm sezonunda hava yolu ile gelen yabancı turist sayısı 14 milyon 750 bine ulaştı. Pandemi öncesi 2019 yılında ise bu rakam 16 milyona ulaşmıştır.. Antalya’da bulunan 443 beş yıldızlı otelin yüzde 65’nin  20 Kasım’a kadar   rezervasyonu bulunuyor.  

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours