Saadet Partisi İlçe Başkanı İlhami Demiral; Enflasyon bitmezse döviz yumurtlayan turizm tavuğu kesilebilir”   

Paylaşmak Güzeldir..

Saadet Partisi İlçe Başkanı İlhami Demiral, ülkede yüksek enflasyona bağlı maliyet girdisi artmasından en fazla etkilenen sektörün turizm olduğunu söyledi. İktidarın turizm sektöründe cari açığı kapatmada altın yumurtlayan tavuk olarak görmesinin yanlış olacağının altını çizdi.

Savaşın hakim olduğu Rusya’da aylık enflasyonun yüzde 3 olduğunu Ukrayna’da ise yüzde 5 olduğuna dikkat çeken Turizmci SP’li İlhami Demiral ,’Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 6,1. Bizde ise yıllık enflasyon yüzde 145. İktidar enflasyonu dizginleyemez ve hiç bir önlem almazsa altın yumurtlayan tavuk olarak gördüğü 2024 yılında daha turizm sezonu başlamadan altın yumurtlayan tavuğu keserek feda edebilir.” dedi.   

Türkiye turizminin başkenti Antalya’ya hava yoluyla gelen yabancı turistin 10 milyona geçmesine rağmen bunun 300 bin yatak kapasitesi ile Türkiye turizminin en büyük destinasyonu olan Manavgat’ta 25 bin esnafa alışverişte pozitif olarak  yansımadığını belirten  SP Manavgat İlçe Başkanı İlhami Demiral , gelen turistin alışverişte esnafa yansımasının geçen yıla göre yüzde 50 oranında olduğunu kaydetti.  Antalya’da 35 yıldır aktif olarak turizmin içinde olduğunu vurgulayan SP’li İlhami Demiral,” Maalesef Manavgat’a gelen orjinal Alman turistin bu sezon yüzde 75 oranında kaybettik. Orijinal Almanlar tatil tercihini İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ,, Portekiz  Maldivler , Karayipler, Mısır ve Almanya içinde tatillerini yaptı. Antalya’ya ise ne orjinal Alman nede İngiliz gelmedi. Gelenler ise Almanya ve İngiltere’de  yaşayan Pakistan, Afganistan , Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Ortadoğu ülkesi vatandaşları, Iraklı , Filistinli Araplar ve Almanya’da yaşayan İranlılar, ,Afrika ülkesinde iltica eden Nijerli, Somalili, Etiyopyalı(Habeşistanlı), Cezayirli, Kenyalı, Sudanlı, Faslı ve gurbetçi Türkler oluşturuyordu ”dikkat çekerek altını çizdi. 

Yüksek enflasyona bağlı başta otellerin mutfaklarını besleyen kilerledeki gıdaların üç ay öncesine göre yüzde 100’ün üzerinde zam olmasının turizm sektöründe iğneden ipliğe maliyet artışı olarak yansıdığını ifade etti. Bu nedenle Alman ve Avrupalı turistlerin başta konaklama fiyatlarını pahalı bulduklarına dikkat çeken turizmci  SP’li Manavgat  İlçe Başkanı İlhami Demiral,”’ Enflasyon dizginlenmez 2024 yılında en fazla darbeyi turizm sektörü görecektir. Evet Antalya’ya Alman, İngiliz ve Avrupalı turist geliyor gelmesine ama; yüksek enflasyon nedeniyle turizmde tüm maliyetler sadece üç ay içinde yüzde 100 zamlandı. Kırmızı etin kilosu 5 ay önce  7,5 Euroydu Şimdi ise 15 Euro. Turiste satmak için üç ay önceki aldığımız bir ürün yüzde 100 zamlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Turiste sürekli farklı bir fiyat veremezsin.? İspanya bize göre daha ucuz durumda . Bizim en büyük avantajımız. Dünya standartlarında ve turizmde Akdeniz Çanağında rakibimiz olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa ve Portekiz’e göre çok kaliteli konaklama tesislerimizin olması. Bölgemizde Alman, İngiliz,ve Avrupalı turist memnuniyeti yüzde 95-100 oranında.  Esnafın turiste davranışı bir İspanya ve İtalya’ya göre çok iyi. İtalya’da İspanya’da yada Portekiz’de turist istemiyoruz diye eylemler yapması sonrası bölgemize Almanya, İngiltere, İskandinavya dan  turistlerin gelmesini sağlıyor. Birde Manavgat bazında esnafın yüzde 70”nın iyi derecede İngilizce ve Almanca turistle esnaf anlaşması ve diyaloğunu sağlamlaştırıyor. İktidarın turizm sektörünü altın yumurtlayan tavuk görmemeli.. Enflasyon düşmezse  2024 yılında turizm sektörünü altın yumurtlayan yumurta görmesine bağlı hiçbir önlem almazsa  altın yumurtlayan tavuğu sezon başlamadan kesebilir. ” ifadesinde bulundu.

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours