Paylaşmak Güzeldir..

Manavgat Belediye Başkan Adayı Mustafa Erol, yapacakları çevreci projeler ile Manavgat’ın yaşanacak doğal afetlere daha dirençli bir hale getireceklerini söyledi.

TEMA Vakfı Manavgat Temsilciliği, 31 Mart yerel seçimleri öncesi hazırladığı Yerel Yönetimler için Ekosiyaset Belgesi 2024 projesi kapsamında İYİ Parti Manavgat Belediye Başkan Adayı Mustafa Erol’u ziyaret ederek, kentlerin iklim krizi ve doğal afetlere karşı dirençli hale getirilmesi ve doğal varlıkların korunması yönünde yer alan Ekosiyaset Belgesi 2024 kitapçığını sundu.

TEMA Vakfı Manavgat İlçe Temsilcisi Mimar Şenay Malbora, önümüzdeki dönemde, tüm canlılar için daha sağlıklı bir yaşam için doğal varlıkları ve ekolojik dengeyi gözeten demokratik bir yerel yönetim anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “TEMA Vakfı tarafından hazırlamış olduğu Yerel Yönetimler için Ekosiyaset Belgesi 2024’ü, ilk olarak İYİ Parti Manavgat Belediye Başkan Adayı Mustafa Erol’a takdim ediyoruz. Yerel yönetimlere doğa ve toplum odaklı politika ve stratejiler geliştirmeleri için rehberlik etmeyi hedefleyen belgede; toprak, su, orman, mera, tarım alanları gibi doğal varlıkların, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistem bütünlüğünün korunması için çözüm önerileri sıralanıyor. Bunların yanında; doğa olaylarına karşı dirençlilik, iklim değişikliğine uyum ve iklim kriziyle mücadele, iklim adaleti, sera gazı emisyonlarının azaltımı, gıda, su, hava ve katı atık yönetimi, demokratik katılım ve kentli hakkı konularında başta yerel yöneticiler olmak üzere, tüm yurttaşların atabileceği adımlar özetleniyor.Türkiye’de yerel yönetimlerin 2019 yerel seçimlerinden bu yana salgın, deprem ve iklim krizi kaynaklı afetler gibi zorlayıcı gündemlerle yüzleşmek zorunda kaldıklarını hatırlatmak isterim. Yaşanan bu afetlerin yanı sıra, orman alanlarının azalması, biyolojik çeşitlilik kaybı, çölleşme, azalan su ve gıda, kirlenen hava gibi süregelen ekolojik krizler de yerel yönetimlerin yeni politikalar geliştirmeleri gerektiğini açıkça göstermektedir. Ekolojik kriz ve afetler nedeniyle karşı karşıya olduğumuz etki ve riskler dikkate alındığında; yerel yönetimlerin hazırlıklı olmasının, planlı, acil ve stratejik müdahalelerde bulunmasının zorunlu hale geldiği ortadadır” diye konuştu.

EKOSİSTEM TABANLI BİR YÖNETİM MODELİ GELİŞTİRECEĞİZ

Başkan Adayı Erol ise, ekosistem tabanlı yapacakları projeler ile Manavgat’ı doğal afetlere karşı koruyacaklarını belirterek, “Kuraklık sorunu, şiddetli yağışlar sonucu oluşan su baskını ve sel olayları, meydana gelen depremlerin ve heyelanların yıkıcılığı, şiddetli rüzgârlar ve fırtınalar sonucu ortaya çıkan hasarlar, sıcak dalgaları ile artan hava kirliliği nedeniyle genel halk sağlığının bozulması kentlerimizin doğal afetlere karşı olan kırılganlığını gözler önüne seriyor. Ne yazık ki Manavgat’ımız doğal afetlere karşı dirençli yerleşime sahip değildir. En ufak şiddetli bir yağışta Manavgat sele dönüyor. Biz göreve geldiğimiz zaman bu doğal olaylara karşı yapacağımız ekosisteme uygun projeler ile binaların ve altyapı sistemlerinin deprem, fırtına, sel ve heyelan gibi doğa olaylarına karşı güçlendireceğiz. Ancak sağlam yapılar, dirençli yerleşimler ve toplumlar için tek başına yeterli değildir. Bunun için ekosistem tabanlı bir yönetim modeli geliştirmek gerekir. Bu bağlamda bize yani yerel yönetimlere; afet risklerini azaltacak, arazinin jeolojisi, morfolojisi, örtüsü, ekolojik işlevleri ve topografyasını dikkate alacak ve doğal varlıklara zarar vermeyecek stratejiler geliştirmelidir” diye konuştu.

TEMA Vakfı Manavgat Temsilciliği ziyaretine, İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Adayları Orçun Veysel Kaya, Fatma Keser ve Rümeysa Ayyüce Boztepe’de eşlik etti.

Haber Merkezi

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours