“Alkol varsa çare var, Çünkü biz alkolü durdurabildik” sloganıyla Dünya’nın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Adsız Alkolikler Türkiye 79. Büyük toplantısı Alanya’da yapılıyor.
Adsız Alkolikler Büyük toplantısı 2/3/4 Mayıs 2024 tarihlerinde Alanya Lonıcera World&Spa Hotel’de gerçekleşecek.
Adsız Alkolikler Türkiye genel hizmet komitesinin düzenlediği toplantıya alkol sorunu olan ve bırakmak isteyen herkesin katılabileceği açıklandı.
Düzenlenen Büyük toplantıyla ilgili geniş bilgiye 0533 700 06 57 nolu telefondan ulaşılabilecek.
Kiminin ailesine, kiminin işine, kiminin ise sağlığını kaybetmesine neden olan alkol bağımlılığından kurtulmak için yaklaşık 40 yıldır birbirlerine sığınan bir grup, “Adsız Alkolikler Derneği” adı altında toplanarak birbirlerinin hayatlarını değiştiriyor.
Alkol, oldukça kuvvetli bağımlılık yapan maddeler arasında yer alıyor ve başta beden sağlığı olmak üzere, psikolojik, toplumsal sağlığa da zarar veriyor. Normal yaşamında karıncayı incitmeyecek birini şiddet yüklü birine dönüştürebildiği gibi, trafik kazalarına, kavgalara, aile içi anlaşmazlıklara ve ayrılıklara, mutsuzluklara neden olabiliyor.
“Adsız Alkolikler”
Adsız Alkolikler (Alcoholic Anonymuous – AA), ilk olarak ilk olarak 1935 yılında ABD’de ortaya çıktı. Temelde, bir Türk atasözünde denildiği gibi, “damdan düşenin halini damdan düşen anlar” prensibine dayanıyordu ve aynı sorunu yaşayan insanların dayanışma ile güçlü kalmasını, yeniden alkol tuzağına düşmemesini hedefliyordu. Bugün ABD’de 2 milyon civarında üyesi var.
AA grupları her gün akşam saatlerinde, genellikle 18.00’de,kurulan derneklerde toplanıyor. Alkole karşı direnmeye çalışan, kurtulmak için mücadele eden kişiler, birbirleri ile konuşarak, yaşadıkları sorunları anlatıp çözüm önerileri alarak dayanışmaya çalışıyor. “Herhangi bir sosyal, toplumsal, siyasi ya da ticari grubun örgütü, uzantısı olmamak” AA’nın temel özelliklerinden olduğu için, her gruptan insan burada yardım alabiliyor.
Anonim yapıyı korumak için insanların kimlikleri sorulmuyor, kendileri hakkında kendi anlattıklarından fazla bilgi talep edilmiyor, fotoğraf ve video görüntüsü alınmıyor. Böylece alkolün içine düşürdüğü mahcubiyet duygusundan insanların kurtulması, kendini daha rahat ifade etmesi ve “ayık kalma” konusunda daha kendine güvenli olması hedefleniyor.
12 Basamaklı Program
Alkol bağımlılığından kurtulmak için AA’nın kapısını çalan herkes kabul ediliyor. Kurtuluş için ise 12 basamaklı bir süreç var. Bunlar şöyle:
1.Alkol bağımlısı olduğunu kabullenmek,
2.Daha yüce bir gücün varlığını kabullenmek,
3.İradeyi bu üstün güce teslim etmek,
4.Korkusuz bir bakışla geçmişin ahlaki dönüşümünü yapmak,
5.Kusurlarını itiraf etmek,
6.Kişilik bozukluğundan kurtulmak için hazırlanmak,
7.Eksiklikleri gidermesini Tanrı’dan dilemek,
8.Daha önce zarar verilen kişilerin listesini çıkarmak,
9.Daha önce zarar verilen kişilerden özür dilemek ve hataları telafi etmek,
10.Hatalı olduğunda bunu itiraf edebilmek,
11.Dua/meditasyon yoluyla Tanrı ile bilinçli bağlantı geliştirmeye devam etmek,
12.Ruhsal bir uyanışla bu mesajı bütün alkoliklere taşımak.
Sayı Bilinmiyor Çünkü…
Türkiye’deki 25 AA grubuyla kaç kişinin alkol bağımlılığından kurtulduğunu bilmek mümkün olmasa da AA’nın adını bir şeklide duyan ve kurtuluş yolu arayan birçok alkoliğin bu dernekler sayesinde ayık yaşama adım attıkları biliniyor.
Büşra Deveci / Haber
+ There are no comments
Add yours