Paylaşmak Güzeldir..

3 yıl önce 10 gün süren Manavgat yangınında büyük  zarar gören Bucakşeyhler Mahallesi içinde bulunan tarihi Seleukeia(Lybre) antik kent içinde bulunan 70 ile 100 yaşındaki  çok sayıdaki kızılçamın hepsi kurudu.28 Temmuz 2021 yılında Manavgat’ın Yeniköy Mahallesi’nde başlayan, ardından Kalemler Mahallesi’ne sıçrayan 100 yılın orman yangınında zarar gören yerlerden biri de turizm kentibe 17 kilometre uzaklıkta bulunan Bucakşeyhler Mahallesi’nde bulunan 2 bin yıllık Seleukeia (Lyrbe) antik kent içinde bulunan yaşları 70 ile 100 yaşında olan kızılçam ağaçlar. Yangında tarihi ören yeri içinde yanan ağaçlar yüklenici firma tarafından Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü ve Side Müzesi arkeologları gözetiminde kesilmişti.

Yangının alevlerinden etkilenen kızılçamlar ise Manavgat İlçe Orman Müdürlüğü ekipleri tarafında işaretlenerek iyileşmes beklenerek kesilmemişti.

Kesilmeyen çam ağaçlarının yüzde 91’i üç yıl içinde hepsi kurudu. Kuruyan bazı çam ağaçları rüzgarın etkisiyle yıkıldığı gözlendi.

Seleukeia (Lyrbe) antik kente kültür turuna gelen turistler geçmişte yemyeşil olarak gördükleri ören yeri içindeki ağaçların kuruduğunu görünce şaşkınlık geçiriyor.

Hollandalı turist Emma Barker, Lyrbe antik kentte 5 yıl önce ziyarete geldiklerinde ormanlık alanı yemyeşil olarak görürken şimdi ise bütün ağaçların kuruduğunu görmenin derin üzüntüsü içinde olduğunu söyledi. Hollandalı Emma Barker,” Çok üzüldüm Manavgat yangınına.Lybre antik kentte daha önce 5 yıl önce geldiğimde antik kenti içinde bulunan çam ağaçları yemyeşildi . Şimdi ise kupkuru çam ağaçlarının görünce baba çok büyük üzüntü veriyor.” dedi.

3 yıl süren Manavgat orman yangınında 41 köy yangından doğrudan etkilenmiş ve toplamda 65 bin hektar ormanlık alan yanmıştı.

Yangın sonrası tarihi ören yeri içinde yanan ağaçların kesimi sonrası taşınması için antik kent içinde 400 metre kaçak yol açarak tarihi eserlere zarar vermesi iddiası ile Side Müzesi Manavgat   Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours