Ömer Gürler: İthal gıda ürünlerinin önüne ancak yerli üretimle geçebilirsiniz

Paylaşmak Güzeldir..

Antalya Manavgat-Serik Solaklı Yörükleri Derneği Başkanı Ömer Gürler, Türkiye’nin 45-50 yıl önce dünyada tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetebilen ilk 10 ülke arasında yer  olduğunu söyledi.

Toprak büyüklüğü Konya ili kadar olan Hollanda’nın hayvancılık ile hayvancılığa bağlı süt ve süt mamulleri ihracatında dünya lider ülkesi olduğunu hatırlatan Yörük Ömer Gürler, ” Üzüntü verici olan ise bugün yarım asır önce tarımda ve hayvancılıkta kendi kendimize yeten bir ülke iken kırmızı eti Sırbistan, Fransa, Mercimek, nohut ve fasulyeyi Brezilya’dan ithal eder hale geldik. Pamuk ihtiyacımızın yüzde 35’ni komşumuz Yunanistan’da ithal ediyorduk.40 yıl önce Manavgat, Serik ve Aksu ilçeleri denilince ilk akla gelen beyaz altın Pamuk, susam, yer fıstığı ile narenciye ürünleri yetiştiriciliği ile meşhur ilçelerimizdi. Bugün marketlere girdiğimizde çoğu temel ihtiyaç gıda ürünümüz ithal ürün.” dedi.

Tarım olmadan turizmde olmayacağını söyleyen Solaklı Yörükleri Derneği Başkanı Ömer Gürler, Gazipaşa’dan Kaş’a kadar kıyı şeridi sahilinde  bulunan beş yıldızlı otellerin mutfağına ve kilerlerine mutlaka ama mutlaka yerli üretim ürünlerin girmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ömer Gürler,   konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ” Bugün ülkemiz canlı büyük başı Hollanda, Almanya ve Uragay’dan ithal ediyor. Küçükbaşı ise Yeni Zelanda ‘dan samanı ise Bulgaristan’dan ithal ediyor.  Bu şekilde sürülebilir tarım ve hayvancılık olmaz. ABD ve Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde kırmızı etin kilosu ortalama 11  dolar arasında. Bizde ise 500 Türk lirası. Bizde tarım ve hayvancılık girdileri çok yüksek. Yatçılara yapılan ucuz mazot kullanımı çiftçiye niye yok. İthal ürünün önüne geçmenin yegane yolu; yerli üretimi ve üreticiyi desteklenmesinden geçiyor.”

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours