Vali Şahin: “Kıbrıs’ı Kaybeden Anadolu’da Rahat Oturamaz”

Paylaşmak Güzeldir..



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tarihini ve milli mücadelesini anlatan 1974 Kıbrıs Türk Evi, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından hizmete açıldı. Kepez Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ile Kıbrıs mücadelesinin hatıraları Antalya’da yaşayacak.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tarihini ve milli mücadelesini anlatan 1974 Kıbrıs Türk Evi, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından hizmete açıldı. Kepez Belediyesi tarafından projelendirilerek kültür, sanat ve sosyal yaşam yerleşkesine dönüştürülen MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL) kompleksi içerisinde yer alan yapı, 1974 Kıbrıs Türk Evi olarak hizmete açıldı. Bir müze olarak tasarlanan ve Kıbrıs Milli Mücadelesine dair detayların yer aldığı Türk Evinin açılışını KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından gerçekleştirildi. Açılışa, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Vali Hulusi Şahin, Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Deha Erpek, Kepez İlçe Kaymakamı Nusret Şahin, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve davetliler katıldı. 
“Çocuklarımıza Bu Büyük Davayı Anlatmalıyız”
Vali Hulusi Şahin açılışta yaptığı konuşmada, Kıbrıs davasının 21. Yüzyıldaki en büyük milli davalarımızdan bir tanesi olduğunu söyledi. Vali Şahin; “Bizim neslimiz Kıbrıs davasıyla büyüdü. Bizler, ‘Ya Taksim ya ölüm’ naralarıyla büyüdük.” dedi. Girit Adasıyla ilgili tarihi detaylardan da bahseden Vali Şahin; “Bizim Girit davamız da vardır, Antalyalılar çok iyi bilirler çünkü Girit’i kaybettiğimiz zaman oradaki Türk ve Müslüman nüfusu, mutlak bir kırımla karşı karşıya kaldı. Şu anda Girit’te bir tane Türk Müslüman eseri yok, maalesef orada bir tane Müslüman Türk kalmadı. Tamamını etnik bir temizlikle yok ettiler. Eğer 1974 Kıbrıs Harekâtı olmasaydı aynı şey Kıbrıs Türklüğünün de başına gelecekti. İşte Kıbrıs Barış Harekâtı böyle bir sonu engellemiştir.” şeklinde konuştu. 
Kıbrıs davasının genç nesillere anlatılması gerektiğinin önemini vurgulayan Vali Şahin; “Çocuklarımıza bu büyük davayı anlatmalıyız. Yoksa çocuklarımız aynı evi paylaştığımız yabancılar olur. Biz bize ait olan davaları, değerleri çocuklarımıza aktarmamız lazım. Bu duyguyu aktarabilmemiz için de bu tür eserler lazım.” dedi.
“Kıbrıs Davası Hepimizin Milli Davasıdır”
Kıbrıs’ın sadece Kıbrıs Türklüğünün devamı açısından değil,  aynı zamanda, mavi vatanın güvenliği için de önemli bir kale olduğuna da değinen Vali Şahin; “Kıbrıs Mavi Vatan için bir kaledir.  Anadolu’nun güvenliği, sabit bir uçak gemisi gibi Kıbrıs’a bağlıdır. Kıbrıs adasını kaybeden Anadolu’da rahat oturamaz. O yüzden Kıbrıs davası hepimizin milli davasıdır. Bu milli davanın yılmaz savunucusu ve her platformda gür sesi olan Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’dır. Kendisinin Antalya’da bulunması büyük bir şeref, büyük bir onurdur.” ifadelerini kullandı. 
Vali Şahin konuşmasında, Kıbrıs Barış Harekâtının mimarları olan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Eski Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fazıl Küçük, KKTC Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitleri ve tüm şehitlerimizi rahmetle yâd etti.

Antalya Valiliği / Bülten

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours