Limonlar Dalında Kaldı

Paylaşmak Güzeldir..

Türkiye’de narenciye üretiminde limon yetiştiriciliğinin başkenti Mersin Silifke’de limon ağaç başında dalında  kaldı.

Alıcısı olmadığı için para etmeyen binlerce ton  limon ,limon bahçelerinden ağaç başında çürümeye terk edildi.

Silifke Ovasında   limon dalında  kaldığı için her taraf sarıya dönüştü.

Silifke’de limon ağaç başında kilosu 1 lirada alıcı bulamıyor. Limon yetiştirici 1 kilo limonun maliyetinin 8 lira olduğunu söylüyor.

BİR KİLO LİMONUN ÜRETİCİYE MALİYETİ 8 LİRA OLDU

Silifke’de limon üreticisi limon üretiminde  gübreden tarımsal ilaçlar ,mazot ile limon toplayan yevmiye fiyatında  kadar bir yıl öncesine göre yüzde 100 artış olduğunu söylüyor.

Silifke’de limon toplama yevmiyeciliğini Suriyeliler yapıyor. Günlük en düşük limon toplama yevmiye  600 lira.

Limon üreticisi Şahabettin Başar, limon para etmediği için 30 dönüm limonun dalında kaldığını söyledi.Üretici Şehabettin Başar,” Bu sene narenciye üretici çok perişan. 30 dönüm limon alıcısı olmadığı için dalında kaldı.  Muhtemelen dalında çurüyecek limonun  kilosu 1 lirada alıcı bulamıyor.Fakat AVM manav reyonunda ,manavlar da ve marketlerde kilosu 10 liradan satılıyor. Bu Allah’tan revamı? limon üreticisi ağaç başındaki limonu toplatmaya kalksa günlük kişi başı 60 ile 800 lira arası  toplama yevmiye parası verecek. Bunu limon üreticisi kaldıramaz. Üreterek ülkemize iyilik ettiğimizi düşünüyoruz. Fakat üreticiye iyilik düşünen yok.Yazıktır, günahtır. 30 dönüm limon bahçesinde tonlarca limon çürümeye bırakılırmı? Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.”dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, narenciye üreticisinin  son 25 yılının en kötü yılını yaşadığını söyledi.

Başta limon yetiştiricisinin mağduriyetini TBMM gündemine taşımasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının sorunu duymazdan geldiğini vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır,” Bugün çiftçimizin narenciye üreticisinin yaşadığı sıkıntıların temel nedeninin AKP iktidarının yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının sonucudur.”ifadesinde bulundu.

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours