Ziraat Yüksek Mühendisi Zeynep Çakal: Satış yapmak için Himalaya Tuzu’na yerli ve organiktir yazanlar bile var

Paylaşmak Güzeldir..

Antalya Serik ve Manavgat’ta Kontrollü tarım ve eko tarım üzerine çalışması bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Zeynep Çakal, piyasada organik ürün satılan ürünlerin sadece pazarlama taktiği olduğunu söyledi.

Antalya’da topraksız sebze yetiştiriciliği yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Zeynep Çakal, ” Organik ürün yalanında pazarlama tekniğinde o kadar ileri gidildi ki  pazarda özellikle Antalya’da turistik pazarlarda Yerli Organik Himalaya Tuzu diye satılan tuz var. Tabii bunun en üzücü ve cahilcesi bir tuz çeşidini pazarlama tekniği olması çok üzücü bir durum.’ Yerli , milli organik Himalaya tuzu olabilirmi?. ‘dedi.

Gerçek anlamda organik bir meyve sebzenin imkansız olduğunu vurgulayan Ziraat Yüksek Mühendisi Zeynep Çakal, Avrupa ülkesinde bir ürünün organik olması için bir zincirin olması gerektiğini ifade etti.

Zeynep Çakal, şu bilgileri verdi:” Bizde organik tarım ürünü denilen ürün bir anlamda kontrollü tarım. Organik üründe bir ineğin beslenmesinden yeminden suyuna ve bu beslenmeye bağlı sütüne kadar hepsinin halkası içinde. Bir organik elma yada herhangi meyve üretiminde toprağın yapısından toprakta kullanılan gübreleme ve hiç fenni ilaç kullanmama. Üretilen meyvenin plastikten azadi olarak özel keselerde paketlenerek satışa sunulmasına kadar bir zincir halkası var. Bu halka koptuğunda üretilen hiçbir meyve sebze organik değildir.  Bir ineğin beslenme koşulları organik değilse ,ineğin sütü organik değildir. Özellikle turizm yörelerinde turistlere ve yerleşik yabancılara  pazarlama tekniği olarak  satılacak olan ‘etiket üzerine organiktir ‘ yazısı yazmak o ürünü organik yapmaz.’

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours