Korkutelinde İnanç turizmi

Paylaşmak Güzeldir..

Yıkılma tehlikesi altında olan Alaaddin Cami restore edilerek ibadet ve inanç turizmine açıldı

Korkuteli’nde yıkılma tehlikesi altında olan 725 Yılık Alaaddin Keykubat Cami Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek ibadete açıldı. Cami ibadete açılması ile  kültür ve inanç turizmi kapsamında Antalyalı yazlıkçılar ile inanç turizmi kapsamında tura çıkan Avrupalı ve Rus turistlerin uğrak yeri oldu.

Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi Alaaddin Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete, kültür ve inanç turizmi kapsamında tur ziyaretlerine açıldı. 

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde Alaaddin Mahallesi’nde bulunan Alaaddin Keykubat Cami Alaaddin Mahallesinde bulunan ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi Alaaddin Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete, kültür ve inanç turizmi kapsamında tur ziyaretlerine açıldı. 

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırıldığı, günümüze yalnızca minaresi ve kapısı ulaşan caminin yazıtından, Kuyucu Murat Paşa tarafından tekrar onarım yaptırıldığı biliniyor.

Alaaddin Camii’nin yeniden ayağa kaldırılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlandı. Proje çalışmalarının ardından 8 Temmuz 2013 tarihinde restorasyon ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanan firma sözleşme imzalamasının ardından çalışmalara başladı. Cami restorasyonunun yapım çalışmalarının sözleşme hükümlerine göre 15 ay içinde tamamlandığı bildirildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alınan camilerde, yapı sağlıklaştırmasına öncelik verildi. Aslına sadık kalınarak restore edilen camide iç ve dış mimari çalışmaları da yapıldı. Belirli plan ve programa göre sürdürülen çalışmalar sonucu camilerin çevre düzenlemesi de yapıldı. Çalışma kapsamında caminin iç ve dış mimarisi, aslına uygun olarak elden geçirilerek çevre düzenlemesi yapıldığı belirtildi.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 15 yıl önce Korkuteli ziyaretinde Alaaddin Camii’ni gezdiği tarihi caminin restore edilerek tarihi eser kapsamına alınması konusunda gereken çalışmayı başlayacaklarını ifade ettiği belirtildi. 

Arınç’ın , ziyareti esnasında, “Alaaddin Mahallesi tarihi bir mahalle. Mahalle içinde bulunan cami çok eski.1300 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor. Bu camiyi en kısa sürede restore ettirelim. Ayrıca ilk mimarisi nasılsa öyle yapalım” dediği ifade edildi. 

Kültür ve İnanç turizmi uzmanı ve kokartlı turist rehberi İlkay Özen, Alanya’nın Anadolu Selçuklu Devleti’nin kışlık başkenti olduğu için Alanya, Korkuteli Alaaddin Mahallesi, Antalya Kaleiçi’nde çok zengin Anadolu Selçuklu şaheseri olduğunu söyledi. İlkay Özen, ”Rus, Alman, Avusturya, Hollanda, İngiliz, Fransız ve İskandinav Selçuklu tutkunu turlar arasında Alanya Kalesi, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi, Alara Kalesi, Alarahan, Kargıhan Yivli Minare Kaleiçi Alaaddin Cami, Karatay Medresesi, Korkuteli Alaaddin Mahallesi, Alaaddin Cami, Selçuklu Kütüphanesine gezdiriyoruz. ” diye konuştu. 

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours