Akçan, “Üniversitelerde Yörük Kültürünü anlatıyoruz”

Paylaşmak Güzeldir..

Oğuz Türkmenlerinin Kınık Boyundan olan Demokrat Parti (DP)Manavgat İlçe Başkanı Aylin Tezcan Çelik, Muğla Yörük Obaları Dernek Başkanı ve Türk Boyları Konfederasyonu Genel Bşk. Yard. Orhan Akçan ile yönetim ve üyelerini parti binasında ağırladı. Ziyarette Alanya DP İlçe Başkanı Hilmi Lök ’de eşiyle birlikte hazır bulundu.

Bu yıl 2’incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Şenliği’ne katılım sağlayan Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akçan ve yönetimi, DP Manavgat İlçe Başkanı Aylin Tezcan’ın daveti üzerine Manavgat’a geldi. İlçe Binası’nda gerçekleştirilen yemekli toplantıda Yörük kültürü hakkında tarihe ışık yutan söyleyişiler gerçekleştirildi.

“Türkler 10 bin yıllık bir konargöçer kültürden geliyor”

Genel anlamda farklı kültürlerin birleşmesini temsil eden poşuları ve Türkmen kıyafetleriyle davete icabet eden Orhan Akçan, kendisinin de Aylin Tezcan Çelik gibi Oğuzların Kınık boyundan olduğunu belirterek, “Anadolu Türklerinin % 70’i Oğuz Türklerinden oluşuyor. Yerleşik kültüre geçmeyen bir tek Sarı keçeli Yörükleri kaldı.” Türkler 10 bin yıllık bir konargöçer kültürden geliyor. Batı dünyası kendi kültürlerini ya da göçebelerini koruyor ve yaşatıyor. Ama 10 bin yıllık bir konargöçer kültürden gelen biz Türklerin bu konargöçer özelliği bitmek üzere. Bunu böyle şölen, toy ya da filmlerde izlemek dışında son konak göçerleri korumalıyız” diye konuştu.

“Demokrasi Yörük çadırlarında doğdu”

Demokrasinin Yörük çadırlarında doğduğunun unutulmaması gerektiğinin önemine vurgu yapan Akçan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ile Üniversitenin verdiği destekler sayesinde Yörük Kültürünü anlatmak ve yaşatmak şansını bulduklarını söyledi. Bu bağlamda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerine üniversitenin programları çerçevesinde Yörükleri anlattığının altını çizdi.

“Düsturumuz barıştır”

Derneğin kuruluş amacıyla ilgili kısa bilgiler veren Akçan, “Derneği kurmamızın amacı Türk öz kültürü olan Yörük kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Kızıl oğuz Kocacık Yörüğü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Benim atalarım Anadolu’dan (Karaman) Rumeli’ye göç etmiş Yörük-Türkmenlerindendir’ sözünü kendine rehber edinmiştir. Yörükler, hoş görülü insanlardır. Konargöçer bir hayat sürdürdükleri için kavga ile hiçbir yere varılamayacağını çok iyi bilirler. Düsturumuz barıştır” dedi.

“Türk-Kürt kardeşiz”

Ülke genelinde faaliyet gösteren yasal 635 civarında Yörük/Türkmen dernek olduğunu ayrıca yurt dışında da temsilcilikleri olan bu derneklerle bağlantılar kurarak, kardeşlik bağlarını güçlendirdiklerini kaydeden Akçan, “Hakkâri, Diyarbakır, Bitlis ve Silvan gibi illerde derneklerimiz var. Yörük kültürünü anlattığımız bu illerde yerel halkın ‘Ama biz Kürt’üz’ söylemini dile getirdiklerini gördük. Bizde onlara Kürt’ü tersinden okuyun Türk olduğunu, Türk’ü de tersinden okuduğunuzda Kürt olduğunu göreceksiniz. Biz Türk’üyle Kürt’üyle kardeşiz. Yörük kültürü zaten dil, din, ırk ayrımını kabul etmez. Evrensel bir dünya görüşüne sahiptir” dedi.

“Yörükler, her türlü zulme karşıdır”

İsrail’in Filistin halkına uyguladığı zulmün kabul edilemez olduğunu belirten Akçan, “Filistin’de yaşanan bir insanlık dramıdır. Sivil halkın üzerine bombalar yağarken, çocuklar açlığa mahkûm edilerek öldürülürken bu zulmü savunmak, insanlık ayıbıdır. Ancak bizim soydaşlarımıza Dağıstan ve Uygur Türklerine sistematik olarak yıllardır uygulanan soykırıma sesini çıkarmayanların da sorgulanması gerektiği düşüncesindeyim. Bu yüzden biz Yörükler ‘TÜRK BİRLİĞİ’nin’ kurulmasından yanayız. Yörükler, her türlü zulme ve baskıya karşıdır.”

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akçan, nazik davetlerinden dolayı DP ilçe Başkanı Aylin Tezcan Çelik’e ve yönetimine teşekkür etti. Tezcan’a dernek olarak bastırdıkları 2 kitap, poşu ve Atatürk posteri hediye edildi.

(Haber Merkezi)

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours