Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde 5.’si düzenlenen Antalya Liselerde Bilim Uygulamaları Fen Liseleri Öğrenci Kongresi gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde Aksu Fen Lisesi koordinasyonunda 12 fen lisesinin katılımıyla düzenlenen Antalya Liselerde Bilim Uygulamaları Fen Liseleri Öğrenci Kongresi, Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı. Açılışa Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yasin Eriş, Aksu Fen Lisesi Müdürü Murat Kaan Güleç, öğretmenler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
LİSELERDE BİLİM UYGULAMALARI
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün “Liselerde Bilim Uygulamaları” çalışması kapsamında düzenlenen kongreye okullardan 210 bildiri özeti geldi. Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerinin titiz incelemeleri sonucunda bu çalışmalardan 18’i sözlü, 32’si ise poster sunumu olarak seçildi. Antalya’daki fen liselerinden katılan öğrencilerin yoğun emeklerle hazırladığı araştırma ve geliştirme projeleri, düzenlenen görkemli bir kongreyle kamuoyuna sunuldu. Tarımdan yapay zekaya, çevre teknolojilerinden yenilenebilir enerjiye kadar pek çok hayati konunun ele alındığı etkinlik, izleyicilerden ve akademisyenlerden tam not aldı.
GENÇ YAŞTA BİLİMSEL DÜŞÜNCENİN ÖNEMİ
Salondaki gençlerin heyecanından duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bilimle erken yaşta tanışmanın bir insanın düşünme biçimini hayatı boyunca etkilediğini vurguladı. Soru sormayı ve araştırmayı yabancı dil öğrenmeye benzeten Rektör Özkan, “Bir çocuk bir dille ne kadar erken tanışırsa, o dil onun zihninde o kadar doğal bir yere yerleşir. Gençlerimiz bilimin diliyle, araştırmanın yöntemiyle ne kadar erken buluşursa; ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler, hayata daha güçlü bir bakışla hazırlanırlar. Duyduğunu hemen kabul etmeyen, kanıt arayan ve emek veren bir gençlik bize umut veriyor.” dedi.
BÜYÜK ÇÖZÜMLER, BÖYLE SAMİMİ SORULARLA BAŞLAR
Öğrencilerin seçtiği konuların tamamen hayatın içinden ve küresel ölçekli meseleler olduğunu belirten Rektör Özkan, iklim değişikliği ve su kaynaklarının verimli kullanımı konularına ayrı bir parantez açarak “İklim meselesi sadece kutuplardaki buzulların erimesi değildir. Antalya’da yaşıyoruz; tarımımız da turizmimiz de yaşamımız da bu dengeye bağlı. Bir öğrencinin ‘Suyu nasıl daha verimli kullanabiliriz?’ diye sorması bile başlı başına değerlidir. Büyük çözümler, böyle samimi sorularla başlar.” şeklinde konuştu.
BAŞARI HİKAYALERİ LİSE YILLARINDAKİ MERAK
Dünyayı değiştiren Bill Gates, Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi isimlerin başarı hikayelerinin de lise yıllarındaki merak ve denemelerle başladığını hatırlatan Rektör Özkan, bilimsel sürecin sabır ve disiplin gerektirdiğini söyledi. Dün coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na da atıfta bulunan Rektör Özkan, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyeti emanet ettiği siz gençlerin akılla ve fenle yetişmesini arzulamıştı. Bu salonda yükselen bilim aşkı, o büyük güvenin boşa çıkmadığının resmidir.” dedi.
DEVLET OKULLARIMIZA VE ÖĞRETMENLERİMİZE GÜVENİYORUM
Üniversitelerin sadece kendi öğrencilerine değil, şehrin tüm çocuklarına dokunması gerektiğinin altını çizen Rektör Özkan, bir anne olarak da devlet okullarına olan inancını şu sözlerle paylaştı:
“Ben bunu sadece bir yönetici olarak değil, kendi kızını devlet okuluna göndermiş bir anne olarak da söylüyorum. Devlet okullarımızın, ülkemizin en büyük imkân eşitliği zeminlerinden biri olduğuna inanıyorum. Özellikle Fen Liselerimiz, bilimsel ve teknolojik kalkınmanın lokomotifidir. Bu ülkenin çocuklarına ve öğretmenlerine yürekten güveniyorum.”
HER ZAMAN GENÇLERİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Konuşmasının sonunda organizasyonda emeği geçen Milli Eğitim Bakanlığına, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, koordinatörlüğü üstlenen Aksu Fen Lisesine, akademisyenlere ve öğretmenlere teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nin laboratuvarları ve bilimsel birikimiyle her zaman gençlerin yanında olmaya devam edeceğini söyledi.
Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yasin Eriş ise bilime verdikleri önemi anlatarak etkinliğe katılım sağlayan öğrencileri yaptıkları çalışmalardan dolayı kutladığını söyledi.
ÜÇ FARKLI OTURUMDA GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ TARTIŞILDI
Kongre kapsamında eş zamanlı ve ardışık olarak düzenlenen 3 ana oturumda, genç araştırmacılar kürsüye çıkarak projelerini başarıyla savundular. Organik Tarım ve İklim Değişikliği oturumunda çevre ve tarım dostu çözümler ön plana çıktı. Aksu Fen Lisesi: “Sıvı Solucan Gübresi ve NPK Gübre Uygulamalarının Sera Karanfilinde Sap Kalitesi ve Toprak Özellikleri Üzerine Etkileri”, Gazipaşa Fen Lisesi: “Akdeniz Yosunlarından Biyo Plastik Üretimi ve Toprak Gübresi Olarak Kullanımı”, Namık Karamancı Fen Lisesi: “Müziğin Kalanchoe Laciniata Bitkisine Olan Etkisi”, Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi: “Otonom Kontrollü Aktif Hava Akışlı Fitoremediasyon Temelli Araç İçi Arıtma Sistemi”, TOBB Fen Lisesi: “Doğal Kompost Uygulamasının Toprak Kaymasını Azaltmadaki Rolü”, Serik Fen Lisesi: “Hassas Tarım Uygulamaları İçin Frekans Tabanlı ve Otonom Karar Mekanizmalı Arı Yönlendirme Sistemi” başlıklarında sunumlar öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.
GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ VE SU VERİMLİLİĞİ
Geleceğin Teknolojileri ve Su Verimliliği ana başlığında 2. oturumda ileri teknoloji çözümlerinin ve su yönetimi konuşuldu. Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi: “Açık Alan Hava Kalitesinin Nesnelerin İnterneti (IoT) Tabanlı İzlenmesi: Sensör Parametreleri ile Partikül Yoğunluğu Tespiti”, TOBB Fen Lisesi: “Akıllı Kaplama ile Paslanmanın Erken Teşhisi”, Hüseyin Girenes Fen Lisesi: “Soğuk Atmosferik Plazmanın (CAP) Günümüz ve Gelecek Tıbbındaki Rolü”, Gazipaşa Fen Lisesi: “Biyomarin”, Serik Fen Lisesi: “Meyve Çekirdeklerinden Biyobozunur Akıllı Sulama Taşı Tasarımı”, Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi: “Tarımsal Su Yönetimi İçin Kitre Sakızı ve Mantar Atığı Bazlı, Antimikrobiyal Özellikli Yeni Bir Biyo-Kompozit Hidrojel Geliştirilmesi” başlıklarında öğrenciler sunumlarını gerçekleştirdi.
YAPAY ZEKÂ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ
Yapay Zekâ ve Yenilenebilir Enerji ana başlığında düzenlenen son oturumda geleceğin enerji ve yazılım vizyonu ortaya kondu. Hüseyin Girenes Fen Lisesi: “Skyron: Yapay Zekâ Destekli Otonom Sabit Kanat İnsansız Hava Aracı Geliştirilmesi”, Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi: “Z/pZ Kalan Dizilerindeki Cebirsel Simetrinin Yapay Sinir Ağları Hiperparametre Optimizasyonunda Hesaplama Verimliliğine Etkisi”, İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi: “Düşük Enerjili Nükleer Reaksiyon (LENR) Modeli”, Aksu Fen Lisesi: “Evsel Atıklardan Enerji Üretimi”, Fatma Mehmet Cadıl Fen Lisesi: “Mikro Prizmatik Optik Şeritlerle Güneş Paneli Verimini Artırmak”, Aksu Fen Lisesi: “İğde (Elaeagnus Angustifolia) Çekirdeğinden Biyodizel Üretimi ve Yakıt Özelliklerinin İncelenmesi” başlıklarında öğrenciler sunumlarını gerçekleştirdi.
Kongre, Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşme vizyonuna gençlerin ne kadar büyük bir inançla katkı sağladığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü / Bülten

+ There are no comments
Add yours