Maraton atletizm in en uzun mesafeli, en zorlu olan koşusudur..
Kolay değildir elbet bu 42 km 195 metre olan zorlu koşuyu koşmak, tamamlamak..

Bitirenlere, hele de birinci olarak bitirenlere helal olsun.. demek düşer bizlere..
Maraton sadece atletizme has bir isim değildir..
Hayat’ta kendi başına bir maraton değil mi zaten?
Hele de mesleklerde ki uzun yıllar süren, hem de başarı ile süren mücadeleler de bir maraton, mesleğinde, işinde başarılı olanlar da maratoncu sayılmaz mı?
İşte böyle bir maratoncuya Manavgat sanayi sitesinde rastladım ben..
Bakmayın rastladım dediğime;
Ben uzun yıllar vardır ki hem kendisini iyi tanırım hem de ,özenle imal ettiği nefis lokum ve helvasının tadını iyi bilirim..
1967 yılında başladığı bu maratonun start aldığı yer İstanbul Tahtakale..
Manavgat’tan genç bir delikanlı geldiği İstanbul’da bir lokum imalathanesinde çırak olarak başladığı mesleğin inceliklerini öğrenmesi için iki yıl yetti..
Zorlu geçen iki yılın ardından askere gitti, askerliğin bitiminden sonra yolu Antalya ya düştü…
Antalya şarampol de bugün hala aynı isimle ticaret hayatına devam eden Özen lokumu bir arkadaşla ortak kurdular..
Burada geçen 6 yılın ardından doğduğu kent Manavgat’a gelerek, eski sanayi de Ali Özen ismi ile bugüne kadar gelecek lokum imalathanesini hizmete geçirdi..
Nasıl başlanırsa öyle devam eder bazı şeyler,iyi başlayanlar iyi devam eder ..
Esnaflıkta iyi başlamak,en başta dürüst olmak, olabilmektir, işine mesleğine , yaptığı işe hile katmamaktır..
İşte; Ali Özen hep bunu yaptı ve yapmaya devam ediyor..
Değiştirmediği bir çok şey var Ali Özen’in..
En başta kalitesini hiç ama hiç değiştirmedi,ne tadı,ne rengi,ne içeriği asla değişmedi..
50 yıl önce ki tadı neyse bugünkü tadı da,adı da aynı..
Günümüzde katkısız ,hilesiz gıda maddesi bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş iken, glikoz, Mısır şurubu en büyük bela iken; bunların Ali Özen in dükkanına girmesi yasaktır..
Kullandığı malzemeleri özenle seçen Ali Özen, izlediği fiyat politikası ile de alkışı hak ediyor.
Sır olarak sakladığı o lezzetin formülünü kimseye vermeyen Ali Özen,her zaman işinin başında, tezgahında , imalatın her safhasında en son söz kendisine ait olan Ali Özen Manavgat’ın yüz akıdır..
Onun en büyük yardımcısı 35 yıl önce yanına çırak olarak girmiş olan ve bu mesleğin ustası olarak hiç ara vermeden çalışan Hasan Tayyar , Ali Özen in adeta sağ kolu olmuştur..
Manavgat’ın her mevlit yemeğinde ,taziye çadırında görmeye ,yemeye alışık olduğumuz bu tadına doyulmaz lezzetin ünü yurdun dört bir yanında dağılmış vaziyettedir.
Sadece Türkiye’de değil, dünyanın bir çok yerinde de bilinip tanınan Ali Özen lokumu ve helvasının satışları internet üzerinden de yapılmakta ve yoğun talep almaktadır..
Kolay değil elbet küçücük bir imalathaneden çıkıpta lokum helva devleri arasında yer bulabilmek..
Bunun yolu dürüstlük ve hilesizlik , kaliteden ödün vermemek ,o kahrolası,baş belası zararlı katkı maddelerinden uzak durmaktan geçer..
Bunu beceren Ali Özen gelecek nesillere örnek olarak gösterilecek bir Manavgat değeridir.
Ne diyelim o zaman tüm alkışlar Ali Özen’e..
+ There are no comments
Add yours