Paylaşmak Güzeldir..

Merhaba değerli okurlar size bugün Antalya’nın bazı çay ve ırmakların yaşam alanları hakkında bilgi aktaracağım. Su fakiri olan Türkiye’nin su zengini Antalya’ya.
Toros dağları geniş bir su rezervesine sahip. Aksu Çayı Isparta’nın Aksu ilçesin de doğar ve dağları aşarak Antalya aksu ovasına iner (Gerçi biz ovayı EXPO Antalya ile batırdık bir işe yaramadı atıl bir vaziyette bekliyor) neyse biz yolumuza devam edelim Aksu da ismini bu çaydan almış ve Kundu turizm bölgesinde denize kavuşur kavuştuğu yerde beş yıldızlı oteller ve balıkçı tekneleri ile süslü bir hal almıştır.
Serik Çayı Manavgat’ın Beşkonak beldesinde var olur ve üzerinde Rafting sporu yapılan o Coşkun su yine dağları aşarak Serik Belkıs’a iner Tugay oğlunun arazilerinin içerisinden süzülerek Boğaz kente denize karışır. (Tugayoğlu vaktinde buranın derebeyidir bir rivayete göre tapusunun bir ucu Manavgat ırmağı bir ucu Serik çayıdır diğer ucu denizden Toroslara kadar) Manavgat Irmağı Manavgat üzüm dereden başlar, Oymapınar barajını besler ikici baraj Manavgat sulama barajına can verir değirmen köyünde ve oradan Manavgat ovasında Menderes olur büklüm büklüm gezer. Manavgat Şelalesi’nde eşsiz görseli sağlar ve Kenti ikiye bölerek süzülür Boğaz Mevkiinde Denize karışır Manavgat’a çok katkısı vardır üzerinde bot turları yapılır. Kente ayrı bir değer katar. Bu kıymetli ırmağımızdan İsrail’e su göndermek için anlaşma yapıldı. Tesisler kuruldu açılışına dönemin Başbakanı Merhum Bülent Ecevit ve Merhum Mesut Yılmaz gelmişlerdi ve sonrasında İsrail burada güvenliğimi kendim sağlayacağım ayaklarıyla buraya konmak istedi. Çok şükür ki teslim etmedik yaptığımız Tesisten Kıbrıs’a, Bodrum’a Antalya’ya su veriliyor. Alara Çayı Gündoğmuş’un Cendere köyünde Uçan su şelalesinden başlar. (Buraya HES belası göz koymuş halk HES’le sürekli karşı karşıya geliyor.) Bu ırmağımız Alarahan’dan süzülerek Manavgat Örenşehir bölgesinde denize karışıyor. Dim Çayı Alanya’nın Çökele Dağları eteklerinde başlar ve Dim Barajına hayat verir Alanya turizmine çok katkısı vardır. Bunlar sadece bir kısmı daha onlarca ırmaklarımız var Toroslardan denize dökülen. Rusya’dan Azerbaycan’dan doğalgaz getiriyoruz ama bu sularımızı Konya ovasına çeviremiyoruz. Antalya Mersin kara yolu bu ırmaklar üzerinden kara yollarına ait köprülerden ulaşım sağlanır. Dostlar benim susuz toprağı çorak bağımda ürün yetiştirmem çok zordu. Öyle olmasaydı gönül bağımdan size birçok şey vermek isterdim Sürç-i lisan ettiysem affola

TUNCER ATEŞ

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours