KESİK AĞAÇ

Paylaşmak Güzeldir..

Side “Tatlısu”daki eski zeytinyağı fabrikası önündeki asırlık ağaç ger pelit ağacı dün acımasızca kökünden kesildi. Oturdum için için ağlayarak ağacın kesik kökünü okşadım. Neticede biz insanlar “Galiba tarihe zarar veriyor.” diye asırlık ağaca insan olduğumuzu öğrettik. Aynı biz, tarihin üzerini betonla kapladık.
1895’te biz Eski Antalya Selimiye yerlileri; bu tarih öncesinde Osmanlının Side’ye dört asır hiç girmemesi neticesi insan ayak izi olmadığı için çakal, tilki, domuz, ayı gibi hayvanatı köyden atmıştık. Şimdi de 2023’te biz yerlilerin yaşanmışlık tarihini attıklarımızın iki ayaklısı attı. Modern, tekno dünyanın medeniyeti işte. Sarı öküzün değerini bilemedik. Şimdi ne çift öküz ne at ne de sıpa kaldı. Eridik için için. Yedik akar için birbirimizi. Tarihle korunalım dedik, savrulduk. Köyümüzde koruma amaçlı imar isteğimize kırk yılımızı verdik, kentsel dönüşümle yıkıldık. Tatlı suyumuz, kuyularımız toprağa gömüldü. Asırlık ağaçlarımızın sonları kesiliyor. Köy odamız, fırınlarımız “Yarınlarımız!” diye yıkıldı. Kapıdan köye zor giriyoruz. Bizden önce tarihî bu Bizans köyünde dört asır insan yerleşimi yoktu. Ağaçlar tarihi korudu. Sanki ben yazmışım gibi taklit imza ila büyük komşum traktörleriyle yıktıklarını iki bin yılda ağaçlar yıkmadı. Antik Side yarımadadaki tarihi kolonlu cadde koruma amaçlı ilk plan revize edilerek yok edildi. Koruma amaçlı planını kentsel dönüşüme döndürdüler.
Tarihi betonla kapla, korunacak Selimiye yerli halkını kapı dışarı at. Bir buçuk asırlık hayat izlerini sil. Asırlık ağacı, saçakları tarihe zarar veriyor, diye acımasızca kökünden kes at, çöp et.
Eski Antalya Selimiye’yi Side yapanlar, misafiri turist ederek turizm sektörünün özü, mayası, kaynağı olanlar bizleriz. Bizi tarihle, tarihi bizle koruyun. Biz bu Side ve turizm tarihinin yüzü, sesi, nefesiyiz. Ne bizler ne de kesilen o asırlık ağaç tarih düşmanı değil.
Kesilen ağacın kökünü okşayarak için için sızlayıp inleyerek ağladığıma bakmayın siz. Biz tarihiz, tarihle yaşadığımız Selimiye köyümüzde neslimiz sizlerle yaşayacak Side’de.

  NeHaS Yazar Halil YILDIRIM

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours