Turist Rehberi Gürsel Baytuğ: Dilsiz Rehber olmaz!

Paylaşmak Güzeldir..

Profesyonel Turist Rehberi Gürsel Baytuğ, yabancı dil bilmeyen bilmeyenden turist rehberi olmayacağını söyledi.

Turist rehberleri Gürsel Baytuğ, iktidarın kanun teklifinin  ’30 bin kişinin işsiz kalmaması yanı sıra rehberler arasında ikilik oluşturacağını vurguladı. Turist rehberleri ve sektör temsilcileri, iktidarın  rehberler ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifine tepkili. Uzun yıllar Türkiye turizminin kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları turizminin merkezi Antalya Side’de Profesyonel Turist Rehberi Gürsel Baytuğ,”Söz konusu düzenlemenin 30 bin kişiyi işsiz bırakacak. Ayrıca tur otobüslerinde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması ile yabancı ülkeden kişilerin Türkiye’ye dair istedikleri gibi propaganda yapabilmesinin önü açılmış olacaktır. Sayın Kültür ve turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kendi oteline turizm personeli alırken en az iki yabancı dil bilmesini isterken ülke kültür turizminin dışa açılan yüzü turist rehberlerinin yabancı dil bilmemesi çok garip bir durum. Yabancı dil bilmeden turist rehberi olamaz. ”dedi.   

Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifi; TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Teklifle, Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda değişikliğe gidiliyor.

Türkçe rehberlik, rehberlerin sadece müze ve ören yerlerinde görevlendirilmesi gibi maddelerin yer aldığı kanun teklifi, meslek temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı. Rehberler ve sektör temsilcileri, yeni düzenlemenin turizme zarar vereceğini belirterek, bazı maddelerin tekliften çıkarılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Söz konusu düzenleme ile ilgili açıklamada bulunan Profesyonel Kokartlı turist rehberi Gürsel Baytuğ , teklifte yer alan bazı maddeler sebebiyle 30 bine yakın turist rehberinin işsiz kalabileceğini altını çizdi.

Covid 19 pandemi süresince en fazla mağdur olan kesimin turist rehberleri olduğunun altını çizen Gürsel Baytuğ, ” Turist rehberleri bir ülkenin dünya ya açılan ve o ülke insanlarını ve bütün kültür, tarih, arkeolojik varlıkları ve tüm değerlerini dünyaya en iyi şekilde anlatan yüzüdür. Ülkemizde turist rehberleri 6 ay çalışabiliyor. Ülkemizde yaklaşık 14 bin turist rehberinin 8 bini ancak çalışabiliyor. Pandemi süresince turizm sektöründe en fazla mağdur olan kesim turist rehberleri oldu.” ifadesinde bulundu.

Ülkede optisyenlik bölümünü bitirenler optik dükkanı açma yetki ve salahiyeti ne sahip olduğuna dikkat çeken Gürsel Baytuğ, gözlük satmak için optik dükkanı açmak isteyen optisyenlik bölümü okuyor ama; göz doktoru diploması alamıyor yada göz doktoru olamadığının altını çizdi.  Gürsel Baytuğ konuşmasını şu sözlerle bağladı:“Bu işi kim yapacak? Otobüste ben yoksam, benim meslektaşım yoksa o otobüs ceza yiyor. Bu kuralların bir sebebi var. En önemli kural bu. Böyle olunca yabancı ülkeden gelen adam kafasına göre rehberlik yapacak. Esnafı da şoförü de buradaki oteli de baskı altına alacak. ‘Ben müşteriyim haklıyım’ diyecek. Biz bunun dengesini sağlıyoruz. Yurttaşların gezginliği için de geçerli.. Aynı zamanda meslek koşulları arasında yer alan yabancı dil bilme zorunluluğunu da kaldırıyorlar. Bu da farklı bir sorun ortaya çıkarıyor. Mesleğe yabancı dil bilmeden dahil olunabilecek ama sen aynı zamanda bu adamları otobüste bulundurma zorunluluğunu kaldıracaksın… Ortada büyük bir işsizlik oluşturuluyor. Şu anda 14 bine yakın tur rehberi var. Bu durumda mesleğe girecek olanlar, biraz umut tacirliği de yapılıyor. İkiye katlarsa sayısı, toplam 30 bin kişiyi işsiz bırakacak bir proje bu.. Yabancı ve yerli fark etmeksizin tur otobüslerinde ve daha küçük tur araçlarında rehber bulundurma zorunluluğu kesinlikle kaldırılmamalı. Mesleğe kabul koşulları arasında yabancı dil bilme zorunluluğunun devam etmesi. Mezun olan arkadaşların yabancı dile teşvik edilmesi, bilenlerin de geliştirilmesinin sağlanması. Mesleğe kabul edilmelerine asla karşı değiliz. Ancak mesleğin niteliğinden eksilterek değil, onların nitelikli olarak mesleğe dahil edilmesini istiyoruz. Nadir dilleri bilenlerin de turizmde faydalı olacağını düşünüyoruz. Ancak alınması gereken eğitimin alınıp o şekilde mesleğe dahil edilmesini istiyoruz. Sanat tarihi ve arkeoloji bunlar çok kıymetli meslekler. Ama rehberlik de bir meslek.5 yılda bir yabancı dil bilme sınavının yapılma maddesi var. Dil tabii ki nankör bir şey. Biz nitelik istiyoruz, dilin öğrenilmesini istiyoruz. Bu şekilde bir sınav sisteminin sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Eldeki hakkı geri almak gibi bir durum ortaya çıkıyor. Çözümün bu olmadığını düşünüyoruz. Bu zaten kaldırıldı. Hukuki engeller olduğu için geri çekildi.”

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours