109 yıl sonra Çanakkale Ruhunu yeniden  yaşadılar

Paylaşmak Güzeldir..

Manavgat ilçesine gelen gezici Çanakkale Gezici Müzesi Ni  7 bin öğrenci ve öğretmen ziyaret etti. Manavgat Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi(AKM) açılan sergide Çanakkale Savaşı’nda kalma 10 bine yakın 109 yıllık savaşta kullanılan tüfekten, mermiye, toptan, mataraya, mataradan süngüye süngüden savaşta askerlerin kullandığı çanta, çarık, askeri giysiler ile savaşta yaralanan askerlerinin ameliyatında kullanılan tıbbi ameliyat malzemeleri  bulunuyor.

Çanakkale Gezici Müzesi 12 yıldır ülkemizde ‘ Çanakkale’yi Bir Gün Anma Yetmez her gün anlamalı”’ ilkesi doğrultusunda öğrenci ve ailelerinde Çanakkale Ruhu bilinci geliştirmek ve yerleştirmek için 81 il ve bütün ilçeleri ziyaret etmiş bulunuyor. Çanakkale Gezici Müzesi Manavgat AKM de kalarak 7 bin öğrenci ve veliye ulaşmayı başardı.

Çanakkale Gezici Müze Sorumlu Müdürü Cengiz Yürükaslan, Çanakkale Savaşının dünya tarihinin en büyük savaşlarından biri olduğunu söyledi. Tarihi Savaşta 56 bin 643 Osmanlı askerin şehit olduğunu, bunun 589’nun subay olduğunu belirten Cengiz Yürükaslan, savaşta kaybolan asker sayısının ise 11 bin 178 olduğunu kaydetti. Cengiz Yürükaslan,’2 Savaştan sonra sağ kalan asker sayısı 97 bin 17. Savaşta Osmanlı Devletinin toplam zayiatı 251 309. Sadece Antalya vilayetinin savaşta verdiği asker zayiatı bin 160. Savaşa Filistin ve Suriye Den katılan asker sayısı 787.Arnavutluktan 27, Bulgaristan’dan 21, Makedonya’dan 34,Yunanistan’dan 45, Irak’tan 117, ve Kosova’dan 65 Osmanlı askeri Çanakkale Geçilmez diyerek savaşa katılmış ve şehit düşmüşler. Gezici müzemizde 10 bin üzerinde 109 yıl öncesi ve sonradan dahil edilen Çanakkale Savaşı’nda askerlerin kullandığı malzeme o döneme ait savaşta kullanılan askeri malzemeler var. Amacımız bu tür etkinliklerle öğrencilerimizin ayağına giderek Çanakkale kahramanlığı ve ruhunu bir güne değil yılın 365 gününe sığdırarak vatan toprakların ne zor şartlarda kazanıldığı bilincini oluşturmaktır” dedi.

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours