Dünyaca ünlü turizm destinasyonu Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side Mahallesi(Selimiye)’nde günümüzde Anadolu’da Roma döneminin ayakta kalan en görkemli yapıtlarından biri olan Side Antik Kent girişinde bulunan Anıtsal Çeşme(Dokuz çeşmeler)’de ikinci etap koruma, onarım ve restorasyon çalışması hız kazandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından tarihi ören yerinde yılın 12 ayı Anıtsal Çeşme’de çalışma yapılıyor. Antik Kent girişindeki Roma döneminin en görkemli ayakta kalan yapıtı Anıtsal Çeşme’nin birinci etap çalışması zaman içinde yıkılan tarihi 121 sütunun yeniden ayağa kaldırma çalışması zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılmıştı.
Bakan Ertuğrul Günay, döneminde Side Antik Kentte Anıtsal Çeşmeyi yeniden ayağa kaldırma çalışması başlatılırken Burdur’un Ağlasun ilçesi Sagalassos Antik Kentte bulunan ve aynı döneme ait tarihi Antoninler Çeşmesi’den 18 asır sonra su akıtılmıştı.
Side Antik Kent Kazı Başkanı Prof.Dr. Feriştah Soykal: Side Anıtsal Çeşme (Dokuz çeşmeler) bir Roma dönemi eseri olarak M.S 2.yy yapıldığını Anadolu’nun ve Pamfilya Bölgesinin en büyük ve en görkemli çeşmesi olarak kabul edildiğini söyledi.
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Feriştah Soykal Alanyalı Antik Side surlarının dışında Antik Side Kentinin ana giriş kapısının ön kısmında yer alan Side Anıtsal Çeşme(Dokuz çeşmeler) bir Roma dönemi eseri olarak M.S 2.yy yapıldığını Anadolu’nun ve Pamfilya Bölgesinin en büyük ve en görkemli çeşmesi olarak kabul edildiğini söylüyor.
Üç katlı inşaa edilen Side Anıtsal Çeşmenin kimin adına yapıldığı halen arkeolojinin araştırma alanı içinde olduğunu belirten Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, görkemli çeşmenin Roma imparatoru Marcus Aurelius düğün hediyesi olarak yaptırıldığını da ileri sürenleri olduğunu kaydetti.
SİDE ANITSAL ÇEŞME
Side Antik Kent Kazılarının 76 yıl önce 1947 yılında İzmir Efes’ten sonra ülkede ikinci kazı çalışması yapılan antik kent olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, Side Antik Kentte toprak altındaki tarihin gün yüzüne çıkmasında merhum Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel, merhum Prof. Dr. Jale İnan’ın ve Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, merhum Dr. Ülkü İzmirligilin emeği ve katkısının çok büyük olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, ” Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile yapılan Side Anıtsal Çeşme bugün bile zamana ve koşullara direnen son haliyle hala etkileyiciliğini ve parıltısını korumaktadır. Antik Side de sizi ilk selamlayan Anıtsal Çeşme, Antik Side kentinde nelerle karşılaşabileceğinizin , zamanın ruhunu nasıl hissedebileceğinizin, hayranlık ve şaşkınlık arasında gidip gelen duyumsamalara nasıl sürüklenebileceğinizin ön sureti gibidir adeta. Üzerleri duvarların içine oyulmuş yarım yuvarlak kubbeli 3 geniş kemerden, 21 sütundan oluşan üç katlı ve önünde havuzu olan anıtsal çeşme mermer kaplama yüzeyleri, kabartmalar, balık ve medusa başlarıyla bezeli sütunlar, sütun aralarında oluklar, tavan levhaları, kabartma yunus balığı süslemeleri, acanthus (ayı pençesi) yaprağı bezemesi ile hayat bulmuştur. Günümüze kadar sadece tek katı ayakta kalan Anıtsal Çeşmenin bazı süslemeleri ve heykelleri Side Müzesinde sergilenmektedir. ” 9. Çeşme” olarak ta bilinen tarihi çeşme bölgenin en önemli doğal yapı taşlarından olan Manavgat çayının, tarihi zamanlarda ki insanların olağanüstü gayret ve çabalarının eseri Manavgat Su Kemerlerinin taşıdığı sularla hayat bulmuştur. Bu su kemerlerinin bazı kalıntıları da bölgede görülebilmektedir. Anadolu’nun en büyük çeşmesidir. Side Anıtsal Çeşme ile yarışabilecek tek bir çeşme var oda; Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kent içinde bulunan ve M.S. 161- 180 yılları arası yapılan Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un gücü ve görkemini göstermesi adına yapılan Antoninler Çeşmesi belki Side Anıtsal Çeşme ile boy ölçüşebilir. Anadolu’nun ve Pamfilyanın ayakta kalan en büyük çeşmesi Side Anıtsal Çeşme Benim bildiğim Anadolu’da başka böylesi bir büyüklükte çelme yok.’ diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye turizminin başkenti Antalya’da 19 yerde tarihin gün yüzüne çıkması kapsamında koruma, kazı, onarım ve restorasyon çalışması yapıldığını bunlardan birisinin de Side Antik Kent olduğunu kaydetti.
Haber/Abdurrahman Büyükkeskin
+ There are no comments
Add yours