AHİP: Yargı Bağımsızlığı olmadan kişi hak ve hürriyetleri korunamaz!

Paylaşmak Güzeldir..

Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu  (AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, hukukun evrensel normları hayat bulmada  kişi hak ve hürriyetlerinin korunmasının  mümkün olmadığını söyledi. 

Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili açıklama yapan AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu,” Kişi hak ve hürriyetinin korunması noktasında maalesef çok gerideyiz. Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukukun evrensel normlarına uyma, basın ve ifade özgürlüğü bir ülkenin mihenk taşıdır. Bütün ülkeler bu mihenk taşına göre inşa edilir. Bu mihenk taşının endazesi bozulursa tüm sistem yerle yeksan olur.” dedi.

Bugün yargı sistemini evrensel hukuk normları ile buluşturmuş ülkelerin ekonomik refah çıtalarının da   çok yüksek olduğunu vurgulayan AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, merhum halk şairi Abdurrahim Karakoç’un Anadolu’da10, 20,30 ve 40 uzun süren tarla, miras ve yayla davalarına dikkat çeken ‘ Hakim Bey’ isimli davalı ve davacı mahkemeye gelip gitmesini çok güzel bir şekilde anlatan manidar bir şiiri var olduğunun altını çizdi.

Dünyada kişi hak ve hürriyetlerinin korunma noktasında birinci sırada İskandinav ülkesi İsveç ile İsviçre’nin olduğuna dikkat çeken Av. Mücahit Gündoğdu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Merhum Usta Oyuncu Kemal Sunal ile baş rollerini Savaş Yurttaş, Necati Bilgiç, Güzin Ozipek ve Demet Akbağ’ın paylaştığı   Türk sinemasının başyapıtları arasında yer alan Davacı isimli film var. Film 1975 yıllarının Anadolu’da yargı sistemini ironik bir dille anlatıyor. Maalesef acı bir gerçek ki mevcut yargı sistemimiz 1975’lerden daha kötü. O zaman işleyen bir yargı sistemi varmış. Şimdi ise yok. Günümüzde yargı sistemi siyasi iradenin güdümünde. Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, yıllar önce Anadolu’nun bir ilçesinde yargılama esnasında mahkeme hakimi ne dönemin Başbakanı merhum Süleyman Demirel’den telefon gelir. Mahkemenin savcısı olan Sami Selçuk, hakim Süleyman Demirel’in telefonuna bakmaz. Süleyman Demirel ısrarla araması sonrası hakim dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in telefonuna bakar. Demirel’in Hakime ilk sözü  bizi Adalet Partisi(AP)’nin yakın bir akrabası ölümlü bir trafik kazasına karışmış” hiç bir iltimas göstermeyin kanunda cezası neyse onu uygulayın. Trafikte kurallara uymayı öğrensin de trafiğe çıksaydı der ” Dönemin Başbakanı. Günümüzde ise adalet siyasi iradenin onayı olmadan adalet dağılmıyor. Maalesef terziler  günümüz yargıçların hepsinin cübbesine düğme dikmiş durumda. Çogunu tenzih ederim ama; nokta kadar menfaat için virgül kadar eğilen yargı sistemi millete adalet dağıtamaz.”

AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, Anayasa’nın 90’nıncı maddesi uluslararası Mahkeme kararları mevcut yargı kararlarından daha üstte olmasına karşın erkeği Avrupa Parlamentosunun kalbi    Strazburg’ta bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AHİM) kararlarını uygulama noktasında ayak diremesinin Türkiye – Avrupa ilişkilerine çok büyük zarar verdiğini altını çizdi.

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours