Turizmci esnafı Çayır; Para harcama potansiyeli  Almanları bu sezon İspanya ve Yunanistan’a kaptırdık!

Paylaşmak Güzeldir..

300 bin yatak kapasitesi ile konaklamada Türkiye turizminin en büyük destinasyonu Antalya Manavgat’ta turistik pazarlarda turizm sezonu sona erdi. Pandemi öncesi yıllık 16 milyon yabancı turist ağırlayan Türkiye turizminin başkenti Antalya’da otellerin yüzde 80’ni 20 Kasımda sezonu kapatıyor. Antalya’ya gelen yabancı turist sayısı  15 milyonu geçerken bine ulaşırken yıl sonuna  16 milyonu bulması bekleniyor. 

Antalya’ya gelen turist sıralamasında  geçen senede olduğu gibi birinciliği Ruslar, ikinciliği Almanlar ve üçüncü İngilizler oldu.  Dördüncü sırada dikkat çeken ülke ise 1 milyonu aşarak Polonyalılar oldu. 

   PARA HARCAMA POTANSİYELİ YÜKSEK ALMANLAR BU SEZON YUNANİSTAN VE İSPANYA GİTTİ!

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kapalıçarşı’da 35 yıldır  Turizm Sektöründe hizmet veren Manavgat Turizmci Esnaf Birliği Platformu Başkanı Mehmet Çayır, Manavgat’ta turizmci esnafı için 2023 turizm sezonu sona erdiğini söyledi. 

Manavgat başta olmak üzere Antalya’da otellerin yüzde 80 ile 90’nı 20 Kasım itibari ile sezonu kapatıyor. Sezon sona erdi diyoruz Manavgat’ta kurulan Uluslararası Pazartesi Pazarında turist yokluğundan pazar bomboştu. t esnaf hayal kırıklığı yaşadı. Bu sezon beklediğimiz Alman turistler yeteri kadar gelmedi. Para harcama potansiyeli Alman bu sene İspanya, Yunanistan ve kendi ülkeleri için tatil yaptı. Manavgat turizminin can ve şah damarını Alman turistler oluşturuyor. Manavgat’ta Alman turistleri çıkarsanız esnaf iflas bayrağını çeker. Manavgat’ın 40 yıllık Alman turist misafir etme geleneği var. Birde Almanlar çok sıcak kanlı ve vefakar millet. 20 yıldır gelen Alman turist misafirlerim var. Manavgat’a geldiklerinde mutlaka dükkana uğrarlar. Fakat Türk Lirasının ABD  Doları,  İngiliz  Sterlini Pound  ve Avrupa Birliği(AB) para birimi .Euro karşısında son bir yıldır yüksek randa değer kaybının turizm sektöründe esnaf olmayı çok zor hale getirdi. Paramızın yüksek değer kaybı  ve yüksek enflasyon birleşince  her alan girdi maliyetleri çok arttı. Örneğin tekstil ürünlerinde misafire bir ay önce verdiği fiyatı bir ay sonra aynı fiyatı veremiyorsun. Bu konuda en fazla turistik restoran işletmecileri mağdur. Misafire ızgara çeşitlerinde 10 gün önce verdiği fiyatı kırmızı etten sürekli artış olması nedeni ile fiyatlarını sürekli  değiştirmek zorunda kalıyorlar.  ” diye konuştu.     

Katrin isimli Alman bayan turist ise Manavgat’ı çok sevdiği için tam 20 yıldır Manavgat’a Tatile geldiğini söyledi.  

Haber/Abdurrahman  Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours