AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu; “Kargıhan restore edilip turizme kazandırılmalı!”

Paylaşmak Güzeldir..

Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu( AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, Beydiğin Mahallesi’nde bulunan 8 asırdır ayakta duran ve tarihi İpek Yolu üzerine Anadolu Selçuklu  Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından 11 yıl içinde inşa edilen  “Selçuklu Şaheseri ” Kargıhan’ın giriş kapısında bulunan kilit taşlarının yıkılmak üzere olduğunu  söyledi.

Tarihi Kargıhan’ın restorasyonunun tarihi bir sorumluluk olduğunu vurgulayan AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, bu tür tarihi değerler ve çevrenin korunması ve gelecek nesillere taşınmasına Antalya Barosu Çevreyi Koruma Kurulu’nda özel önem verdiğinin altını çizdi.

AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu yaptığı açıklamada,” Tarihi İpek Yolu üzerinde Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Konya’dan Antalya ve Alanya’ya( Alanya (Alaiye) Anadolu Selçuklu Devleti’nin kışlık başkenti) ticaret ulaşımında üç büyük kervan inşaa eylemiş. Bunlar Toluhan Günümüzde tamamen yıkılmıştır. Bir diğeri ise Alarahan o ise sapa sağlam ayaktadır. Bir diğeri ise Manavgat sınırları içinde Beydiğin Mahallesinde bulunan 8 asırdır ayakta duran Kargıhandır. Kargıhanı diğer hanlardan ayıran en önemli özelliği ise o dönem estetik Selçuklu mimarisine göre yapılan tek kişilik misafir ağırlama odaları, hana gelen misafirin handa atının bağlandığı yer, yemek yeme alanları ile hanım 100 metre ötesinde bulunan sıcak, soğuk, ılık su sistemli hamamı.” dedi.

300 bin yatak kapasitesi ile konaklamada Türkiye turizminin en büyük turizm destinasyonu olan Manavgat-Side’de turizmcilerin bir araya gelerek Kargıhan’ı restore ettirerek farklı bir konseptte turizme kazandırılması gerektiğinin altını çizen Av. Mücahit Gündogdu konuşmasını şu sözlerle tamamladı:”  Demir Kapı Tünelleri açıldıktan sonra Antalya-Manavgat-Taşağıl Konya Yolu yaklaşık 90 kilometre kısaldı. Böylece Antalya-Konya,Konya-Antalya arası İç Anadolu’ya İç Anadolu’dan Antalya’ya turist taşımacılığına bağlı turist hareketliliği oluştu. Kargıhan’ın ön giriş kapısı kilit taşları yıkılmadan tarihi han acilen turizme kazandırılmalı. Yarın geç olabilir?”

haber / Abdurrahman Büyükkeskin

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours