Paylaşmak Güzeldir..

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 82’nci yıl dönümünde, Antalya’da düzenlenen ortak basın açıklamasında hem tarihin kara sayfaları hem de bugün Kırım’da yaşanan insan hakları ihlalleri gündeme taşındı.

Ukrayna’nın Antalya Başkonsolosu Bohdan Konopyastıy ile ilgili sivil toplum kuruluşunun Manavgat Şube Başkanı Dr. Diğdem Başak Başkır Çalışkan’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, sürgünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları anıldı; Rusya’nın Kırım politikalarına yönelik sert mesajlar verildi.

“Kırım Tatar Halkı Sistemli Şekilde Yok Edilmek İstendi”

Toplantıda konuşan Dr. Diğdem Başak Başkır Çalışkan, 18 Mayıs 1944 gecesi başlayan sürgünün yalnızca bir göç değil, planlı bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Çalışkan, “Cephede savaşan erkeklerin geride bıraktığı kadınlar, çocuklar ve yaşlılar; insanlık dışı şartlarda hayvan vagonlarına doldurularak Orta Asya’ya sürüldü. Günlerce süren yolculuk boyunca açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle binlerce insan yaşamını yitirdi. Kırım Tatar nüfusunun yaklaşık yüzde 46’sı bu süreçte yok oldu” dedi.

“Kırım’da Baskılar Hâlâ Devam Ediyor”

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kırım Tatarlarının büyük mücadelelerle anavatanlarına döndüğünü hatırlatan Çalışkan, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle birlikte baskıların yeniden arttığını söyledi.

Kırım Tatar Millî Meclisi’nin yasaklandığını belirten Çalışkan, bugün yarımadada çok sayıda Kırım Tatarının siyasi gerekçelerle tutuklu bulunduğunu ifade ederek, “Kırım artık adeta açık hava cezaevine dönüştürülmüş durumda. Halkın kendi tarihini anmasına bile tahammül gösterilmiyor” diye konuştu.

“Unutmadık, Vazgeçmeyeceğiz”

Kırım Tatar halkının kimliğini ve haklarını savunmaya devam edeceklerini söyleyen Çalışkan, sürgünde yaşamını yitirenleri rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, “Unutmadık, unutturmayacağız” mesajını verdi.

Başkonsolos Konopyastıy’dan Özgürlük Mesajı

Ukrayna Antalya Başkonsolosu Bohdan Konopyastıy ise konuşmasında Türkiye’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi ile Ukrayna ve Kırım Tatarlarının özgürlük arayışı arasında ortak bir ruh bulunduğunu ifade eden Konopyastıy, “Özgürlük ve halkların kendi kaderini tayin hakkı bugün de büyük önem taşımaktadır. Ukraynalılar ve Kırım Tatarları bu mücadeleyi birlikte sürdürmektedir” dedi.

Büşra Deveci / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours