Jeneratör sektörü rekor hava sıcaklıklarının yaşandığı yaz döneminde, yüzde 20 oranında büyüme kaydetti.
Özellikle temmuz ve ağustos aylarında rekor seviyelere ulaşan hava sıcaklıkları, jeneratör satışlarının da aynı oranda artmasını sağladı. Turizm, sanayi, tarım, sağlık, gıda, akaryakıt gibi birçok sektörde en az iklimlendirme elemanları kadar önemli bir yere sahip olan jeneratörler, aşırı sıcaklar ile birlikte daha fazla talep edilir hale geldi. Sektör temsilcileri ağustos ayı sonu itibariyle iç pazarda yüzde 20, dış pazarlarda ise yüzde 15’e varan bir büyüme yaşandığını belirtti.
ANA ETKEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan AEF Jeneratör’ün Yönetim Kurulu Başkanı Evren Akbağ, sektörde yaşanan hareketlilikte, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcakların önemli bir rolü olduğunu aktardı. Sıcaklıkların başta insan sağlığı olmak üzere hayatın her alanında olumsuzluklara yol açtığını söyleyen Akbağ, “Hem insan sağlığının hem üretimin hem de ticaretin olağan düzeninin korunması için aşırı sıcakların yol açtığı olumsuzlukların bertaraf edilmesi gerekir. Bu gereklilik ciddi bir enerji ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Turizm tesislerimizin de tam kapasite faaliyete geçtiği yaz dönemlerde artan enerji ihtiyacının kesintisiz bir şekilde karşılanması, tüm sektörler için hayati önem taşır hale geliyor” dedi.
EN BÜYÜK TALEP TURİZMDEN
Antalya özelinde başta turizm olmak üzere, tarım ve sanayi sektörlerinde enerjinin önemine dikkat çeken Akbağ, “Turizmde, tarımda ve sanayide her şey enerjiye bağlı. Anlık bir enerji kesinti bile bu üç sektörün o an için tamamıyla durmasına anlamı geliyor ki bu da ülke ekonomisinde çok büyük kayıpları beraberinde getirebilecek bir durum. Bu durum karşısında vatandaşlarımızın ve işletmelerimizin alacağı en etkili önlem, olası kesintilerde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayacak bir jeneratör sistemidir. Aşırı sıcakların etkisini göstermeye başladığı yaz sezonu itibariyle, jeneratöre olan talep bu nedenle bir hayli arttı. İç piyasada yüzde 20’ye, ihracat tarafında ise yüzde 15’e varan bir artış yaşandı” şeklinde konuştu.
İHRACATTA AFRİKA ÜLKELERİ BAŞI ÇEKİYOR
En yoğun talebin turizm sektöründen geldiğini belirten Akbağ, “Turizm sektörü yedi yirmi dört enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Enerji yoksa tesislerimiz hizmet veremez. Hemen ardından tarım sektörü geliyor. Gıda ve inşaat sektöründe de ciddi bir talep artışı söz konusu. Afrika ülkeleri ihracatta ilk sırada yer alıyor. Türki cumhuriyetler ve balkan ülkelerine de önemli ölçüde ihracat yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Sektördeki hareketliliğin iklim değişikliği ve beraberinde yaşanan aşırı hava olaylarından kaynaklandığına dikkat çeken AEF Jeneratör’ün Başkan Yardımcısı Anıl Akbağ, “Bu sevineceğimiz bir durum değil elbette. Jeneratör anlık ihtiyaçlara çözüm olabilir fakat bu sürdürülebilir ve ekonomik bir seçenek değildir. Dileğimiz, dünyanın ve iklimlerin dengesini bozan tüm yanlışlardan dönülmesi, çevrenin ve doğanın korunmasıdır. AEF Jeneratör firması olarak, tüm ekibimizle birlikte, başta Antalya olmak üzere ülkemizin enerji arzının kaliteli ve kesintisiz bir şekilde sağlanması için çalışıyoruz” diye konuştu.
(Haber Merkezi)
+ There are no comments
Add yours