Paylaşmak Güzeldir..

   Manavgat İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Er, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, farkındalığı ve bilinci yüksek bir toplum oluşturma yönünde atılacak adımların önemli olduğu vurguladı.

 3 Aralık (Dünya Engelliler Günü), Birleşmiş Milletler tarafından 1992’den bu yana desteklenen bir gündür ve küresel çapta farkındalıklar oluşturulmaktadır. 3 Aralık Engelliler Günü’nün amacı, engelli bireylerin toplumsal farkındalığını artırmak, haklarını savunmak ve toplumsal eşitliği teşvik etmektir. 2007 yılına kadar “Uluslararası Engelliler Günü” olarak anılan bugün, o tarihten sonra her yıl farklı bir tema ile farkındalıklar oluşturulmaktadır. 

         Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

             Birleşmiş Milletler, her yıl belirlediği tema ile özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin daha erişilebilir ve eşit fırsatlar sunulan bir toplumda yaşamalarını teşvik etmektedir. 2024 yılı için belirlenen tema, “Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için engelli bireylerin liderliğini güçlendirmek” olarak açıklanmıştır. Bu tema, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin toplumda etkin olarak yer almalarını, kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve sosyal hayatta aktif bir rol üstlenmelerini vurgulamaktadır.  

 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, farkındalığı ve bilinci yüksek bir toplum oluşturma yönünde atılacak adımların önemli olduğu vurgulanmakta, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin güçlü yönlerini ön plana çıkarmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.                                                                                                    

           Toplum içinde engelli bireylerimizin sorunlarına sahip çıkmak, kalıcı çözümler üretmek için çaba göstermek ve onların yaşama sevinçlerini yitirmeden, mutlu bir hayat sürdürmelerine imkan sağlamak, sadece bir görev değil, aynı zamanda insani bir zorunluluktur. Tüm zorluklara meydan okuyarak, spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına kadar her alanda önemli başarılara imza atan engelli bireylerimiz, hepimizin gurur kaynağıdır.               

       Engellilerin Eğitimi: Engellilerin eğitimi denilince daha çok özürlü (sakat) çocuklar akla gelir. Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel, ruhsal dengesi bozuk 4.500.000 yurttaşımız var. Bu sayının 1.400.000 kadarı çocuktur. Sakat çocuklarımızdan; görmeyenler için , işitmeyenler için , ortopedik özürlüler için  okullar açılmıştır. Zihinsel ve ruhsal özürlüler ise belirli okullarda özel dershanelerde öğrenim görmektedir.

       Engelliler de yaşamlarını sürdürmek için çalışmak ve gelir sağlamak zorundadır. Çalışmak, severek çalışmak yaşamı güzelleştirir, insanı mutlu eder.

       Engellilere acımak, onlara bakarak duygulanmak soruna çözüm getirmez. Engellilerin de yapabileceği işler vardır. Onlara çalışabilecekleri alanlarda iş vermek gerekir. Yasalarımız her yüz işçi çalıştıran işyerinin iki özürlü işçi çalıştırması zorunluluğunu getirmiştir.      

Engelli Bireylerin Sağlık Hizmetine Erişiminin Kolaylaştırılması:

 Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmesi,  

 İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere hastanelerimizde sağlık personeline işaret dili eğitimleri verilmekte,  

     Poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmekte, Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemleri yapılmakta,   

     Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi sağlanmakta,  

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Hasta hakları uygulamalarının engellilere tarafından da anlaşılmasına yönelik olarak sesli ve braille alfabesi ile hazırlanmış hasta hakları dokümanları tüm hastanelerin hasta hakları birimlerinde halkımızın kullanımına sunulmuştur.

    Engelli bireylere sağlık hizmet sunum konusunda ilgili personel hizmet içi eğitim programlarına alınması ve eğitimlerinin sürekliliği sağlanmaktadır.       

     Herkesin bir engelli adayı olabileceğini unutmadan, insanlık onuruna eşitliğine saygılı,sağlıklı bir toplum ve yeni nesil hepimizin hedefidir.

Büşra Deveci / Haber

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours