Finike’de bulunan Hazine arsa ve arazilerinin Milli Emlak aracılığıyla TOKİ’ye devredilmesine tepki gösteren Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, 131 milyon liranın üzerinde rayici olan bir alanın bedelsiz olarak devredildiğini açıkladı. Geyikçi, bu devir sonrasında Finike Belediyesi’ne gelecek olan 53 milyon liralık bütçenin de ellerinden gittiğini dile getirdi.
50 bin kişinin 53 milyon lirası Finike’den alındı
Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Finike’de bulunan Milli Emlak arazilerinin TOKİ’ye devredilmesine tepki gösterdi. İlçede bulunan 131 milyonu aşkın bedelli hazine arazilerinin TOKİ’ye devredilmesinden dolayı ilçe olarak büyük zarar gördüklerini dile getiren Başkan Geyikçi, “İlçemizde bulunan hazine arazilerinin TOKİ’ye devredilmesinden dolayı belediye olarak 53 milyon liralık bir gelirden olduk. Bu paranın belediyemize gelmesi ilçemizde yaşayan 50 bini aşkın vatandaşımızın haklarının elinden alınması demek. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet ulaştırmaya çalışırken, gelirlerimizi kendi kaynaklarımıza göre artırmaya çalışırken bu yapılan ilçemizde yaşayan insanlarımızın hakkının yenmesidir” dedi.
Finike’nin toprağından Finike kazanamıyor
Finike merkezde bulunan Kale Mahallesi’ndeki 14 adet toplam 5 bin metrekareye yakın parselin satışının Milli Emlak üzerinden yapılmasının kendilerine gelir getireceğini ancak TOKİ üzerinden satış yapıldığı zaman hiçbir gelir alamadıklarını da söyleyen Başkan Mustafa Geyikçi, “Bu alan ilçemizin çok kıymetli bir alanı. Buranın kullanımı bir hafta öncesine kadar Milli Emlak’taydı. Hatta geçen sene 22 Haziran 2023 tarihinde Milli Emlak bu parselleri yaklaşık 80 milyon lira bedelle ihaleye çıkmıştı. Geçen yıldan bu yana enflasyon farkını da hesap edersek bu parseller bugün neredeyse 131 milyon liranın üzerinde bir değere ulaşmış bulunuyor. Milli Emlak elindeki yaklaşık 131 milyon değerindeki bu alanı 24 Haziran 2024 tarihinde TOKİ’ye bedelsiz olarak devretti. Eğer bu alan devredilmeden Milli Emlak tarafından ihale edilmiş olsaydı buradaki satış bedelinin yüzde 40’ı olan 53 milyon liranın üzerinde bir tutarı Finike Belediyesi olarak alacaktık. Ancak Milli Emlak bu alanı TOKİ’ye devredince buradaki satıştan en ufak bir pay alamıyoruz. İlçemizin topraklarından ilçemizin vatandaşları yararlanamıyor. Burada büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. İlçemizde yaşayan 50 bini aşkın vatandaşımıza daha iyi hizmet sunabilmek için bizim gibi düşük bütçeli belediyeler için bu gelirler hayati öneme sahip” diye konuştu.
Gelişen ve büyüyen bir ilçeyiz
Yapılan bu devir için depremin öne sürüldüğünü de iddia eden Başkan Mustafa Geyikçi, “Biz deprem bölgesinde yaşanan felaketi çok yakından gördük. Buraya mutlaka destek olunmalı. Ancak deprem bölgesine destek olunurken bizim insanlarımızın da unutulmamasını istiyoruz. Burada devredilen alandan gelecek olan 53 milyon liralık gelir belediyemiz için çok önemli bir bedel. 50 bin nüfuslu bir ilçeyiz. İlçemiz her geçen gün büyüyen ve gelişme gösteren bir yer. Bu açıdan çok önemli ihtiyaçları bulunuyor. Bu ihtiyaçları sağlayabilmemiz için bu tip gelirler bizler için büyük öneme sahip durumda. Ancak biz ilçemizin topraklarından kazanılan gelirlerin en ufak bir kısmını ilçemizde yatırıma dönüştüremiyoruz” şeklinde konuştu.
Finike’yi de depreme hazırlamaya çalışıyoruz
İlçe olarak kendilerinin de deprem bölgesinde yaşadıklarını ve bu açıdan ilçede bulunan inşaat çalışmalarında kazık temel zorunluluğu getirdiklerini ifade eden Başkan Mustafa Geyikçi, “İlçe olarak depreme her zaman hazırlıklı olmak için çaba gösteriyoruz. Bizim bu konuda da yapacağımız yenileme, güçlendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımız olmalı. Bunun için de gelire ihtiyacımız var. Finike’de de aynı acıların yaşanmaması için bizim gibi yerel yönetimlerin elinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda merkezi hükümetten destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İkinci kez TOKİ satıyor
Daha önce de Finike’de bu şekilde TOKİ’ye devir ile satış yapıldığını o dönemde de ilçe olarak bundan yararlanamadıklarını dile getiren Başkan Geyikçi, “Bundan 3 yıl önce de Finike Marina’sının hemen üzerinde bulunan yine Karşıyaka ve Kale Mahallesi’ndeki aynı bölgede böyle bir devir ile satış yapılmıştı. Satış o dönemde de TOKİ üzerinden gerçekleşmişti. Eğer o ihale Milli Emlak üzerinden yapılsaydı belediyemiz o dönemde de hak ettiği yüzde 40’lık geliri alacaktı. O gün Finike’nin toprağından Finike’ye bir kuruş gelmemişti. Bugün de yine aynı şekilde bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun yeniden gözden geçirilmesini ve satışın Milli Emlak üzerinden yapılmasını istiyoruz” dedi.
5 yıldır siper oluyoruz
Finike Belediyesi’ni teslim aldıkları günden bu yana sürekli Finike için sürekli siper olduklarını da dile getiren Başkan Mustafa Geyikçi, “Dünyanın en güzel sahillerinden biri olan Finike Sahilimizi 2021 yılında tahsisini yeniden istememize rağmen elimizden aldılar. Şimdi boşta duruyor. Talep ediyoruz ancak alamıyoruz. İlçemizde bulunan eski Taş Ocağı alanını sosyal bir alana çevirmek vatandaşlarımızın yararlanacağı bir projeye dönüştürmek istedik. Bize verilmedi, AFAD’a otel yapılması istendi. Atçılık Okçuluk için deniz manzaralı alanlarımız istendi. Hepsinin karşısında durduk. Finike’nin her karış toprağına sahip çıkmaya özen gösterdik. Bundan sonra da Finike’nin haklarını korumak için tüm gücümüz ile mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Finike Belediyesi / Bülten
+ There are no comments
Add yours